Loft over kontanthjælp risikerer at sætte familier fra hus og hjem. På et halvt år er gælden til husleje næsten fordoblet i en nordjysk boligforening.
Regeringens loft over kontanthjælp risikerer at sætte nogle af landets fattigste fra hus og hjem.
Antallet af beboere, som ikke kan betale huslejen, er eksploderet i foråret. Årsagen er, at kontanthjælpsmodtagere siden årsskiftet har fået skåret i boligsikringen, hvis de stødte mod loftet.
Boligforeninger i alle de store byer melder om store stigninger i huslejerestancerne. Blandt dem er Nordjyllands største almennyttige boligforening Himmerland Andelsboligforening med 5000 lejemål.
- Der er desværre sket en meget stor stigning i antallet af beboere, der ikke kan betale deres husleje. Med tallene for juni måned når vi op på næsten en fordobling i de samlede restancer fra lige under 100.000 den 1. januar til næsten 200.000, siger forvaltningschef i Himmerland Andelsboligforening Gunhild Bjørn til Arbejderen.
Boligforeningen får ofte henvendelser fra lejere, som beder om at få lov til at dele huslejen over to gange, fordi de ikke kan betale hele beløbet på én gang.
Der kan endnu ikke ses en stigning i antallet af udsættelser som følge af de mange restancer, oplyser Gunhild Bjørn. Men det vil ske, hvis tendensen fortsætter.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) opfordrer kontanthjælpsmodtagerne til at spænde livremmen ind.
- De må omstille deres økonomi. Det må vi andre jo også, hvis vi mister vores arbejde, siger ministeren ifølge Politiken.
Loft over kontanthjælp blev indført som en del af regeringens handlingsplan 'Flere i arbejde'. Men der er intet perspektiv i at presse folk til et arbejde, der ikke findes, lyder kritikken fra blandt andet Enhedslistens boligordfører Line Barfod.
- Det er meget arrogant at sige, at folk bare kan få sig et arbejde. Det er meget, meget få mennesker, der ikke gerne vil ud og arbejde, siger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278