Bertel Haarder ændrede jobkortordningen, for at varetage store koncernes krav om udenlandsk arbejdskraft, mener HK/Privat.
Integrationsminister Bertel Haarder har ligget under for politisk pres fra A. P. Møller-Mærsk og IBM, da han for nylig besluttede, at sætte it-folk på positivlisten over arbejdskraft, der kan komme ind og arbejde i Danmark på et såkaldt greencard, jobkort.
Det mener fagforeningen HK/Privat.
- Vi har undret os meget over, hvorfor Haarder var så forhippet på at få it-folk ind på jobkortordningen igen. Der er ingen belæg for, at der skulle være mangel på kvalificeret arbejdskraft. Arbejdsløsheden er i øjeblikket på 12 procent, siger Karin Retvig til Arbejderen. Hun er formand for HK/Privat.
- Men det handler om, at de to store koncerner ønsker at bruge udenlandske it-folk fra Indien til et stort logistikprojekt, som IBM udfører for Mærsk i øjeblikket.
Karin Retvig fortæller, at HK/Privat for en tid siden blev kontaktet af Udlændingestyrelsen, som foreslog, at der skulle udarbejdes en særlig procedure for de to koncerner, så de kunne få cart blance til at importere it-folk fra lande udenfor EU.
- Vi var ikke afvisende overfor forslaget. Men vi stillede nogle grundlæggende krav til løn- og ansættelsesforhold. Men de blev afslået af koncernerne, forklarer formanden for HK/Privat.
Herefter overtog Bertel Haarder sagen direkte. HK-fagforeningen blev indkaldt til et møde på Haarders kontor, med IBM-Mærsk-sagen som eneste punkt.
- Vi synes, det mildest talt er utraditionelt, at en minister går ind og overtager en konkret sag, og leger sagsbehandler, for at pleje store firmaers særinteresser, siger Karin Retvig.
- Men da vi fortsat ikke ville fravige vores krav, ja - så ændrer han nu bare jobkortordningen, lyder det forarget.
Konkret betyder Haarders beslutning om at genoptage it-folkene på jobkortets positivliste, at it-folk fra lande udenfor EU kan få arbejdstilladelse uden at fagforeningerne - herunder HK/Privat- skal høres i sagen. Ifølge jobkortordningen kan de arbejde i Danmark i op til tre år ad gangen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278