Sydafrika Kontakt knytter fortsat bånd mellem befolkningerne i det sydlige Afrika og Danmark. En ny generation deltager i organisationens arbejde for at udrydde resterne af apartheid og kamp for større global retfærdighed.
- Regeringerne i Namibia og Sydafrika skal holdes på plads, så IMF (Den Internationale Valutafond) og Verdensbanken ikke sætter dagsordenen. Sådan lyder Morten Nielsens svar på, hvorfor Sydafrika Kontakt ikke nedlagde sig selv, da apartheid-styret mistede den politiske magt i 1994.
Morten Nielsen er formand for foreningen Sydafrika Kontakt, som blev oprettet i 1978 for at støtte kampen mod apartheid.
Sydafrika Kontakt har i dag omkring 900 medlemmer, og gennemsnitsalderen er under 30 år. De aktive medlemmer arbejder i en række forskellige grupper. Herunder blandt andre en aids-gruppe, en patent-gruppe og en gældsgruppe. De arbejder sammen med folkelige organisationer i det sydlige Afrika og støtter deres krav om et anstændigt liv.
- Når aids-syge for eksempel har brug for medicin i Sydafrika, støtter vi deres pres på deres egen regering, og samtidig forsøger vi at presse den danske regering til at levere økonomi.
Da Novo og Lundbeck førte retssag om billig kopimedicin i Sydafrika, brokkede vi os og demonstrerede, fortæller Morten Nielsen.
Meninger fra syd
Han mener, at en vigtig forskel mellem Sydafrika Kontakt og andre ulandsorganisationer er, at organisationen henter sine 'meninger' fra samarbejdspartnere i det sydlige Afrika i modsætning til selv at formulere en politik på deres vegne. Det er med til at gøre Sydafrika Kontakt til en mere radikal organisation.
Til september kommer to unge hiv-smittede sydafrikanere til Danmark. De skal på turne rundt til en række gymnasier og fortælle om, hvad aids betyder for et land, hvor omkring fem millioner er smittede. I det hele taget er en vigtig del af foreningens arbejde formidling. Sydafrika Kontakt har udgivet en række bøger og får mange henvendelser fra lærere og studerende.
- Vi blev ikke overløbet af venstrefløjen i 80'erne. De var optaget af fredskampen. Derfor var vi dejligt fri for fraktionskampe. Det er Morten Nielsens bud på en forklaring på, hvorfor Sydafrika Kontakt har overlevet som en forening, der har tiltrukket en ny generation af unge, der gerne vil yde et solidaritetsarbejde i forhold til andre. Han mener samtidig, at det var afgørende, at foreningen efter det sydafrikanske valg i 1994 besluttede sig til ikke at være en venskabsforening, der skulle være loyal overfor en siddende regering, men i stedet en solidaritetsorganisation, der under alle omstændigheder kunne forsvare befolkningens interesser:
- Så vi for eksempel ikke skulle forsvare en præsidents underlige holdning til aids-spørgsmålet.
Konflikter - et spejl af verden
Morten Nielsen ser de uretfærdigheder, der stadig er så ekstremt tydelige i det sydlige Afrika, som et billede på, hvordan forholdene også kan udvikle sig i resten af verden.
Han mener sagtens, at Danmark kan lære af de dårlige erfaringer med privatisering af vand i det sydlige Afrika. Det problem har en gruppe i Sydafrika Kontakt beskæftiget sig indgående med.
At Sydafrika Kontakt ikke ser konflikterne i ulandene som specielle ulandskonflikter, men som et spejl af verden, mener han også, kan være med til at forklare, hvorfor mange unge gerne vil være med i foreningens arbejde.
Fra den 23. til den 26. september arrangerer Sydafrika Kontakt festivalen 'Sort og hvid i farver' i København i anledning af ti-året for apartheids afskaffelse.
Til næste sommer er det muligt at komme på 20 dages rejse til Sydafrika.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278