06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Som om jeg var bin Laden

- Som om jeg var bin Laden

Tirsdag, 20. juli, 2004, 00:00:00

Iransk flygtning blev banket af dansk politi ved demonstration for halvanden uge siden. Nu klager han over politiets opførsel.

af Linda Hansen/Monsun
På videofilmen kan man se betjenten slå den liggende Ramin tre gange. Ramin blev anholdt i forrige uge ved en demonstration foran den iranske ambassade i København. Han fik slag, en uforståelig tolk og mangelfulde oplysninger om sine rettigheder. Hans ven blev også anholdt og måtte klare sig helt uden tolk eller informationer om sine rettigheder.
Den 30-årige Ramin har en uge efter sit sammenstød med det danske politi stadig et massivt lilla mærke på sin venstre overarm. Hans ene tommelfinger føles stadig lam, han bliver let svimmel og hans ryg gør ondt. Ramin er 30 år, flygtning fra Iran og han bor i Malmø, hvor han har søgt politisk asyl.
Ramin var i København torsdag den 8. juli for at markere 'Studenternes Dag'. Det er femårsdagen for studenteroprøret i hjemlandet Iran. Et oprør, Ramin selv var aktiv deltager i og som blev slået hårdt ned af regimet i Teheran. Det var grunden til, at han måtte flygte til Sverige.

Video bekræfter forløbet
Ramins ven Mehran tager også med til København. Mehran bliver også anholdt, fordi han forlader demonstrationen og klatrer over hegnet til den iranske ambassade.
Efter samtale mellem ambassade-personale og politiet, bliver Mehran slæbt ud af haven og anholdt.
Modkraft er i besiddelse af en videooptagelse, der viser begivenhederne. Her ses Ramin i orange t-shirt, mens han går frem og tilbage mellem ambassadens hegn og demonstrationen, der står på en lille græsplæne.
To betjente begynder fra hver sin side at gå hen mod Ramin, der løber hen mod demonstrationen.
Ramin selv fortæller:
- Jeg er bange for politiet og det var derfor, jeg løb. Lige før jeg når tilbage til demonstrationen, hopper en betjent ovenpå mig.
Videobillederne bekræfter Ramins udsagn. En kampklædt betjent tackler ham, så han lander på græsplænen. En betjent i skjorteærmer sidder på Ramins ben, mens den kampklædte befinder sig på siden af den 30-årige, der nu ligger på maven med hænderne på ryggen.
Ramin:
- Jeg bliver slået på armen, så den bliver helt lam. Så mærker jeg et slag i hovedet.
- Jeg registrerer ikke, hvor mange gange jeg bliver slået. Jeg er bare i chok og tænker: Hvad sker der?
Gjorde du modstand?
- Nej, jeg kunne ikke engang trække vejret. Jeg lå ned... På et tidspunkt holdt en betjent mig for næsen, så det var endnu sværere at trække vejret.
På videoen kan man se den kampklædte betjent slå den liggende Ramin minimum tre gange, før demonstranter, der protesterer over betjentens slag, spærrer udsynet.

Ikke slået, bare anholdt
Leila Roshanzamir var en af de demonstranter, der protesterede højlydt. På videoen kan man høre hende råbe: 'I må ikke slå, I må ikke slå ham'.
Foran Leila står en betjent for at holde demonstranterne på afstand af Ramin. Han har ryggen til situationen, men svarer: 'Han bliver ikke slået, han bliver anholdt'.
Leila fortæller til Modkraft:
- De slår Ramin fem eller seks gange. Jeg råbte til betjentene, at de ikke måtte slå.
- Jeg kunne se, at Ramin var helt chokeret, da de rejste ham op. Hans mund stod åben og hans øjne var helt fraværende.
Ramin selv beskriver situationen, da betjentene transporterer ham til politibilen således:
- Jeg kunne ikke selv rejse mig, så de bar mig ind i politibilen. I politibilen trykkede en meget stor politimand mig med hele håndfladen i brystkassen, mens jeg sad ned med håndjern på. Jeg kunne ikke få vejret.
- Betjenten trykker mig på brystkassen, indtil jeg bliver flyttet til en anden bil.
Ramin beskriver politiets opførsel sådan:
- De opfører sig som om jeg er terrorist, som om de har fanget bin Laden.

Ingen tolk, ingen rettigheder
Ramin og den anden anholdte, Mehran, bliver transporteret til politistationenen på Bellahøj. Her viser de første sprogvanskeligheder sig. De to mænd har ikke været i Sverige længe nok til at lære svensk og har derfor brug for en tolk under afhøring.
Den 23-årige Mehran, der taler farsi, fortæller med et lille smil, at det eneste fremmedsprog han taler, er tyrkisk.
Afhøringen beskriver han således:
- Vi sad på et kontor og de to betjente, det var en civilklædt mand og en kvinde, stillede masser af spørgsmål.
- Jeg bad om en tolk. Men de blev ved med at sige 'det kommer'.
- Så jeg svarede bare okay, okay, okay til deres spørgsmål og så skrev de noget ned.
Mehran gentager ordet 'tolk' flere gange klart og tydeligt.
En anholdts rettigheder betyder, at ingen behøver at udtale sig til politiet. Rettighederne indebærer også, at en anholdt ikke behøver underskrive en afhøringsrapport. Men det blev Mehran ikke oplyst om:
- De sagde, at jeg skulle skrive papirerne under. De sagde: 'Hvis du skriver under, kan du komme hjem. Hvis ikke, bliver du i fængsel'.
Blev du oplyst om, hvad dine rettigheder var?
- Nej.

Vil klage over politiet
For Ramin var situationen lidt anderledes. Han fik faktisk en farsi-talende tolk under afhøringen. Ifølge Ramin tilbød en betjent selv at skaffe en tolk, og det takkede han ja til.
- Jeg fik en tolk, der talte farsi, men det var ikke en iraner. Han var fra Tadjikistan eller Afghanistan, og accenten gjorde det meget svært at forstå.
Forklarede de dig dine rettigheder? Blandt andet at du ikke behøver at udtale dig?
- De sagde, at jeg kunne vælge at skrive under på, hvad de skrev eller lade være. De fortalte at jeg kunne klage, men hvis jeg tabte, skulle jeg betale det hele.
- Tolken forklarede, at jeg kunne skrive under, og så ville jeg få en bøde, hvis ikke skal jeg i retten.
Ramin og Mehran vil nu kontakte en advokat for at klage over politiets opførsel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland