05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Natarbejde slider i længden

Natarbejde slider i længden

Onsdag, 21. juli, 2004, 00:00:00

Nogle lever godt med natarbejde, men mange er trætte og har det skidt, fastslår embedslæge.

Folk vænner sig til aften- og natarbejde, også selvom det giver hovedpine og besvær med at sove, lyder erfaringerne fra embedslæge Jens Brandt i Århus Amt.
- Rigtig mange af dem, som jeg har snakket med, var ikke selv klar over, hvor trætte de egentlig var på grund af deres arbejdstid. Det var først, da de stoppede på aften- eller nathold, at det gik op for dem, hvor meget de egentlig var gået glip af, siger embedslægen til Arbejderen.
Jens Brandt, der er tilknyttet CRECEA BST Århus, har igennem mange år gennemført utallige samtaler med skifteholdsarbejdere på østjyske virksomheder. Igennem samtalerne får den enkelte ansatte og virksomheden som helhed et indblik i, om de ansatte trives eller det modsatte. Med mulighed for at handle efterfølgende.
- På en virksomhed bad jeg de ansatte på dag-, aften- og natskift tage stilling til udsagnet: 'Jeg er glad og tilfreds på arbejdet'. De havde tre svarmuligheder - som regel, altid eller aldrig. Det viste sig, at svarene faldt nogenlunde ens ud på alle tre skift. Men da de så blev bedt om tage stilling til en række spørgsmål om trivsel og fritid, så var det helt tydeligt, at dem på aften- og nathold havde det dårligt eller ikke trivedes så godt, fortæller Brandt.
Eksemplerne går lige fra søvnproblemer og svingende appetit til helbredsmæssige problemer over til problemer med det sociale liv og familien.
Typisk vil folk i løbet af et par år finde ud af, om de kan få deres liv til at hænge sammen, når de arbejder på ubekvemme tidspunkter. I den forbindelse spiller både indtjening, helbred og den sociale situation ind, påpeger Jens Brandt.
- Jeg har også mødt mange, som er glade for natarbejde. For dem går det op i en højere enhed. Men det er vigtigt, at den enkelte gør op med sig selv, om han/hun trives med det.
Det er nemlig ikke uden risiko at undvære sin nattesøvn på sigt. En række undersøgelser har dokumenteret, at folk i 50 og 60 års alderen der arbejder om natten har øget risiko for hjerte-karsygdomme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland