05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vandværker afviser rensning

Vandværker afviser rensning

Onsdag, 21. juli, 2004, 00:00:00

De danske vandværker tror ikke på, at det er billigere at rense forurenet grundvand - i stedet skal der passes godt på undergrunden.

Danskerne skal fortsat kunne slukke tørsten med rent, urenset grundvand. Det danske drikkevand skal fortsat bestå af grundvand efter en simpel iltning ved at lade vandet løbe igennem et lag af sten på landets vandværker.
Det mener Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA). Dermed går DANVA direkte imod den seneste tids krav om at landets vandværker skal have lov til at rense forurenet grundvand og sende det ud i vandrørene til danskerne - simpelthen fordi det samlet set er billigere.
Kravet om tilladelse til rensning kommer blandt andet fra Venstres gruppeformand Eyvind Vesselbo og regeringens miljøguru Bjørn Lomborg. De henviser til, at der er drikkevandsboringer som er forurenede og at det vil give 'mere miljø for pengene', at rense dette vand i stedet for at skulle åbne nye boringer. Senest har Jyllands-Posten ført kampagne for samme synspunkter under overskriften 'Strid om rensning af vand koster millioner af kroner'.
DANVA's forkvinde, Tove Bakke Laursen, er lodret uenig.
- Jeg kan ikke forestille mig, at det er billigere at underlægge vandet en vanskelig kemisk rensning og konstant tjekke om vandet rent faktisk er renset godt nok, frem for at pumpe rent grundvand direkte op af jorden og sikre en simpel iltning. Det sikrer også rent vand i fremtiden, siger hun til Arbejderen.
- Desuden frygter jeg, at hvis vi først åbner op for at bruge forurenet grundvand til drikkevand, så vil politikere og landbrug slække på kravene til beskyttelsen af vores grundvand. I dag prioriterer dansk miljøpolitik at forebygge forurening af undergrunden, forud for at rense grundvandet. Vi skulle nødig have udenlandske tilstande, hvor du dårligt tør børste tænder med vand fra hanen, fortsætter hun.
Tove Bakke Laursen mener at det er et gode, at vi næsten uden videre kan pumpe grundvandet op af jorden og drikke det.
I dag sikrer den decentrale indvinding og distribution forsyningssikkerheden, fordi indvindingen er spredt på mange forskellige kilder. Og så forhindrer det at drikkevandsområder bliver tørlagt, på grund af overindvinding. Denne model er langt at foretrække, mener Tove Bakke Laursen. Men hvis der åbnes op for at rense forurenet grundvand, vil de mange små vandværker lukke, advarer hun.
- Rensning kan kun betale sig hvis de små vandværker nedlægges og erstattes af kæmpe vandværker. Når vandet herefter skal transporteres ud til borgerne, øges risikoen for at der udvikles bakterier.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland