FOA´s og PMF´s medlemmer - og arbejdsløse - får mindst ud af regeringens skattelettelser, både i kroner og i procenter.
Landets lønmodtagere kan nu se konsekvenserne af regeringens fremrykkede skattepakke i lønudbetalingen for juni. Men for nogen er der mindre at se på end for andre.
Akademikere og direktører - og regeringens ministre - kan se frem til knap 8000 kroner mere i pungen i år som følge af skattelettelserne og ophævelsen af indbetalingerne til den Særlige Pensionsordning. FOA's og PMF's medlemmer må til gengæld nøjes med i snit lige godt 4000 kroner. For PMF's 25.530 medlemmer alene udgør beløbet endda kun 2800 kroner, viser beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
- På dansk kalder man det at give til de rige. Aviserne er fulde af glade ministre, der praler med det, de har brugt de mange lommepenge til. Regeringen hytter sig selv og vennerne. De lavtlønnede skal derimod kigge meget dybt i pungen for at finde smilet frem. Der er i den grad slagside i skattelettelserne, siger Finn Danielsen fra PMF's forretningsudvalg.
Slagsiden gælder ikke kun, når man ser på kroner og øre. AE har beregnet, at FOA's og PMF's medlemmer i gennemsnit får henholdsvis 3,0 og 2,4 procent mere i rådighedsbeløb i år, mens samme procentsats for akademikerne og lederne er 3,8 og 4,1 procent.
Årsagen til den skæve fordeling af skattelettelserne er blandt andet, at de først og fremmest bygger på en forhøjelse af indtægtsgrænsen for betaling af mellemskat. Det er altså kun dem, der tidligere har betalt mellemskat, der høster fordel af den del af skattelettelsen. Og det vil sige dem der tjener mere end 19.850 kroner brutto om måneden.
Arbejdsløse, deltidsarbejdende og lavtlønnede - og mange PMF'ere kan findes i de to sidste kategorier, får altså intet ud af den del af skattelettelsen- og heller intet ud af forhøjelsen af beskæftigelsesfradraget fra 6000 til 7000 kroner, som er den anden del af Forårspakkens skattelettelser.
Når der alligevel bliver lidt til dem med de laveste indtægter, skyldes det ikke skattelettelser, men at regeringen samtidig har suspenderet lønmodtagernes bidrag til den Særlige Pensionsordning i de næste to år, forklarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Pengene kommer til at mangle i pensionsalderen, og kunstgrebet svarer dermed til at fodre hunden med sin egen hale.
Men den skæve fordeling af skattelettelserne stopper ikke her, påpeger Dennis Kristensen, formand for FOA.
- Allerede i år siger regeringen farvel til en skatteindtægt på cirka 19 milliarder kroner, som stiger til 25 milliarder i 2010. For de penge kunne man dække 70 procent af udgifterne til ældreplejen eller knap 80 procent af udgifterne til børnepasning. I stedet forringes kvaliteten af de offentlige ydelser.
Hans udtalelse bekræftes af en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten tirsdag, som viser at kommunerne ved budgetlægningen for 2005 blandt andet vil svinge sparekniven kraftigt over børnepasning og ældrepleje.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278