Til oktober lyder startskuddet for forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte. Der er lagt op til magre resultater.
Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, er med næsten 200.000 medlemmer den absolut største gruppe, der skal have nye overenskomster fra 1. april næste år.
- Sikring af reallønnen er helt tydeligt et af de krav, som medlemmerne prioriterer højt, siger Steen Parker Sørensen, forhandlingschef i FOA, til Arbejderen.
Forbundet er ikke færdig med at samle sammen på de mere end 16.000 krav til 92 forskellige overenskomster, der er kommet fra medlemmerne til forhandlingerne, der starter til oktober. Ligesom de endelige krav først vedtages den 31. august. Alligevel har forhandlingschefen en klar fornemmelse af, hvor kravene bærer hen.
- I den sammenhæng er det selvfølgelig et problem, at kommuneaftalen lægger så snævre rammer for lønstigningen, som det er tilfældet. Det er en realitet, som vi må forholde os til, men det skal ikke forhindre os i at stille med krav, der sikrer vores medlemmer lønstigninger svarende til dem på det private arbejdsmarked, siger Steen Parker Sørensen.
Kommuneaftalen, indgået mellem Indenrigsministeriet og Kommunernes Landsforening sætter et loft over lønstigningerne på 2,75 procent. Til sammenligning gav overenskomsterne for de privatansatte i foråret lønstigninger på 3,8 procent.
Da kommuneaftalen kom på plads, protesterede Dennis Kristensen, der ud over at være formand for FOA også står i spidsen for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO.
- Der er grænser for, hvor skævt og hvor lidt de kommunalt ansatte kan aflønnes, sagde han og gav samtidig udtryk for, at han ”havde svært ved at se omridset af et kommende overenskomstforlig”.
KTO skal forhandle med Kommunernes Landsforening på vegne af godt 566.000 offentligt ansatte og bliver kommunernes største forhandlingsmodpart ved overenskomstforhandlingerne.
I dag sikrer en reguleringsordning, at offentligt ansatte ikke får for stort et lønefterslæb i forhold til det private område.
- Det regnestykke gøres op hvert år i oktober, og efterslæbet, som der altid er tale om, udmøntes med 0,8 procent i april måned året efter. Det er et kommunalt problem, at der ikke er taget højde for lønregulering og der derfor opstår huller i de kommunale budgetter. Men vi vil ikke låne kommunerne penge i længere tid. Pengene tilhører retmæssigt vores medlemmer, siger Parker Sørensen.
Han ser derfor ikke med milde øjne på kommunernes forslag om at udskyde udmøntningen af reguleringen yderligere en periode.
Tidsplan for forhandlingerne
September/oktober: KTO, Sundhedskartellet og organisationerne udveksler krav med Kommunernes Landsforening.
Oktober: Forhandlingerne med organisationerne starter.
December: Forhandlingerne med KTO starter.
Februar 2005: Forhandlingerne med KTO forventes afsluttet med forlig senest den 20. februar. Resterende forhandlinger med Sundhedskartellet og øvrige organisationer forventes at være på plads inden udgangen af februar.
Kilde: KTO og Kommunernes Landsforening
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278