Metal Søfart scorer 10.000 kroner til egen kasse ved at indgå forlig med norsk reder. Seks hjemsendte polakker snydt for 380.000 i løn.
For godt en måned siden indgik Metal Søfart forlig med det norske rederi OSM, arbejdsgiver for de ansatte på godsfærgen Vilja, der sejler for Bornholmstrafikken mellem Rønne og Køge.
Med forliget sætter Metal Søfart et foreløbigt punktum i en sag om underbetaling, som ikke alle er lige tilfredse med.
- Det er en ren svinestreg, som Metal Søfart har lavet. Forbundet putter 10.000 kroner i egen kasse, men snyder samtidig seks polske søfolk for næsten 400.000 kroner, som de har krav på i henhold til overenskomsten, lyder det forarget fra Jan Christensen. Han har arbejdet som skibsassistent på Vilja siden november og kan fortælle om kummerlige forhold ikke bare for de polske søfolk.
Polakkerne arbejdede mellem 12 og 14 timer om dagen, seks dage om ugen. De blev spist af med en månedsløn på mellem 6000 kroner og knap 9000 kroner men skulle have haft betydeligt mere, mener Jan Christensen.
- Det er dansk overenskomst, der er gældende ombord, så de skulle have haft 24.000 kroner om måneden og vel at mærke for en 37 timers arbejdsuge, siger han til Arbejderen.
Søren Sørensen, formand for Sømændenes Forbund, der også har ret til overenskomst ombord, er enig. Han anfægter ikke Metal Søfarts ret til at indgå et forlig.
- Men de seks polske søfolk er blevet snydt. De har lavet sømandsarbejde ombord, som vores overenskomst dækker.
Vi vil køre sagen videre og kræve, at rederiet udbetaler polakkerne de 380.000 kroner, som vi har regnet ud, de har til gode. Sagen ligger nu til vurdering hos vores advokaten med henblik på den videre vej igennem systemet, siger Søren Sørensen til Arbejderen.
Han er spændt på resultatet af sagens juridiske behandling, og vil nødig være i Metal Søfarts sted, hvis sagen falder ud til polakkernes fordel.
For Sømændenes Forbund handler Vilja- sagen ikke så meget om, hvilken nationalitet man har.
- Det her handler om, at rederne gør, hvad de kan for at få så billig arbejdskraft som mulig. Der er kun de faglige organisationer til at sikre, at vi ikke får arbejdsforhold igen, hvor folk arbejder 60 timer om ugen til en månedsløn på 5000 kroner, siger Søren Sørensen.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra Metal Søfart, men en sekretær oplyste i går, at Niels-Jørgen Hilstrøm er på ferie, og at næstformand Børge Dyrholm først kan træffes i dag tirsdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278