Brancheforeningen Danske Havne frygter nyt EU-direktiv og vil forsøge at påvirke danske politikere og EU-parlamentet.
Fra 1. juli i år har danske havne sikret sig mod terrorisme ved at opsætte hegn og advarselsskilte og indføre områder, hvor man skal vise id-kort for at færdes.
De synlige forandringer er øget adgangskontrol, kameraovervågning og mere patruljering. Fra 2006 vil de danske havne være sikret lige så meget som lufthavnene er i dag, frygter havnedirektørerne.
Hvis et nyt EU-direktiv, der i øjeblikket bliver behandlet i EU-parlamentet bliver vedtaget, kan det betyde, at 'hele havnen og de tilstødende områder', bliver lukket helt af for civile.
Sekretariatschef i brancheforeningen Danske Havne Tom Elmer Christensen frygter, at hele området omkring industrihavnene bliver lagt øde med EU-direktivet.
- Det er synd for livet på havnen. Du kan tage ned på en hvilken som helst havn og se hvor meget den betyder for en by. Nogen steder ligger rådhuset sågar på havnen, siger Tom Elmer Christensen til Arbejderen.
Tom Elmer Christensen mener ikke det er nødvendigt at afspærre hele havneområder. Derfor arbejder han for, at politikerne i EU og trafikudvalget og trafikministeren modererer direktivet, så det kun er de udsatte områder på havnene, der bliver terrorsikret.
- Vi tager ikke stilling til, om det er fornuftigt eller rigtigt at terrorsikre havnene. Det er andre der tager disse beslutninger først og fremmest USA og EU. Men vi er nødt til at se på den daglige aktivitet på havnen. Hvad er det ikke rimeligt bliver omfattet af en terrorsikring. Vi ønsker ikke en general bekendtgørelse fra Trafikministeriet, der pålægger os at gøre sådan og sådan. Det skal være lokalt bestemt og kun omfatte det mest nødvendige, mener Tom Elmer Christensen.
Mellem 75 og 85 procent af EU-landenes import og eksport går igennem havnene. I Danmark går trefjerdedele af al eksport og import igennem en havn. Derfor er havnene meget ømtålige og vigtige set fra USA's vinkel, påpeger Tom Elmer Christensen.
Af hensyn til Danmarks internationale troværdighed kan vi ikke ignorere kravet, hvis det bliver vedtaget i EU parlamentet, mener han.
Terrorsikringen har indtil nu kostet de danske havne 140 millioner kroner. Oven i dette beløb skal havnene hvert år betale 40 millioner kroner til overvågning og vagtpersonale. Der er ingen tal på hvad EU's nye direktiv vil koste havnene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278