Fra 2007 skal praktisk erfaring ikke tælle med, når de videregående uddannelser skal vurdere om unge er studieklare.
Der er skidt nyt til de unge, der supplerer deres afgangseksamen med arbejde, en udlandstur eller et højskoleophold for at skaffe de nødvendige point til at komme ind på en videregående uddannelse.
For nylig har videnskabsministeren og undervisningsministeren enerådigt besluttet, at afskaffe den såkaldte kvote 2-ansøgning. Beslutningen træder i kraft fra skoleåret 2007.
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning advarer mod, at det nye system kun levner plads til unge med gode karakterer og vil skabe tabere.
- Det vil få katastrofale konsekvenser. Ved at optage unge via kvote 2-systemet sikrer vi os unge, som har gjort sig en masse erfaringer de har stor gavn af i deres fremtidige arbejde som lærer, sygeplejerske eller noget helt tredje. Det er en livserfaring, som de unge på kvote 1 ikke nødvendigvis har, siger Laust Westtoft formand for Lærerstuderendes Landskreds til Arbejderen.
Han frygter, at forslaget vil kunne mærkes helt ned i folkeskolen.
- Beslutningen om at afskaffe kvote 2 vil betyde, at der stilles krav om at folkeskoleelever i 8. og 9. klasse præcist skal vide, hvilken profession de vil arbejde med som voksne. Det er meget skadeligt. De unge i folkskolen er netop igang med at træde ind i voksenlivet. De er midt i en proces, hvor de overvejer, hvilken rolle de skal spille i samfundet fremover. Hvis processen forceres, vil vi opleve endnu større frafald på studierne, end vi gør i dag, advarer Laust Westtoft.
På gymnasierne vil de unge også blive presset. Hvis eksamenskaraktererne ikke er i top, får de unge ingen chance for at komme igen.
- Hvis du ikke lige er eksamensmenneske, eller trækker det forkerte spørgsmål, så er man fuldstændig prisgivet. Og samfundet går glip af en masse unge mennesker med mange gode kvaliteter.
De to ministre lægger i deres bekendtgørelse ikke skjul på, at årsagen til at deres bekendtgørelse først træder i kraft i 2007 er, at så kan 'eleverne indrette sig på det nye optagelsessystem allerede i ungdomsuddannelserne'.
I videnskabsministeriet rystes der ikke på hånden.
- Regeringen skrotter pointsystemet på universiteterne, for det har spillet fallit. Vi kan simpelthen ikke være bekendt at give de unge falske forhåbninger om, at de kan opnå en af de få studiepladser i kvote 2. Sidste år var det kun én ud af syv ansøgninger, der førte til optagelse på universitetet, mener minister Helge Sander.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278