Danske soldaters træning i forhørsmetoder foregår på grænsen af det tilladte, påpeger oberstløjtnant.
Oberstløjtnant Hans-Christian Mathiesen afviser over for Arbejderen, at de danske soldater bliver trænet i brug af tortur over for krigsfanger.
Den tidligere chef for jægerkorpset Poul Dahl har ellers forklaret i radioavisen, at alle NATO-lande træner deres soldater i brug af ulovlige forhørsmetoder.
Poul Dahl blev frataget sin post som chef for Prinsens Livregiment i Skive, da han i maj forsvarede brug af tortur over for fangerne i amerikansk og britisk varetægt i Irak.
- Ifølge det jeg ved, er det ikke rigtigt. Vi øver os på modstand imod afhøring. Det bliver vores officerer og specialstyrkerne trænet i. Denne træning ligger lige på kanten af, hvad vi kan tillade os at gøre over for for eksempel en tilbageholdt i Irak, siger Hans-Christian Mathiesen til Arbejderen.
Træningen bevæger sig ind i gråzonen i forhold til, hvad Genevkonventionen tillader omkring behandling af tilbageholdte og krigsfanger.
Men det betyder ikke, at det danske militær accepterer, at officererne bruger de samme metoder over for tilbageholdte i blandt andet Irak, påpeger oberstløjtnanten, men han vil ikke afvise, at nogen går over stregen.
- Jeg kan ikke garantere for, at ingen misforstår opgaven og forivrer sig, selv om vi har en høj moralsk standard. Vores afhøringsofficerer er uddannet og trænet i at kende grænserne for, hvad konventionerne siger. Vi behandler vores egne soldater en lille smule hårdere, end vi kan tillade os at gøre mod for eksempel irakiske fanger, siger han.
Forsvarsminister Søren Gade forsøger bagatellisere de anklager, der er rejst mod danske soldater i Irak. Han afviser, at der er tale om egentlig tortur. Hans-Christian Mathiesen mener derimod, at det er alvorlige anklager, der er rejst imod blandt andet den kvindelige officer.
- De danske officerer er ikke i tvivl om hvor grænserne går. At nægte en fange vand er direkte ulovligt i forhold til Genevkonventionen. Derimod er det ikke helt ulovligt, at lade fanger sidde på hug i fem minutter. Men når det er tre timer, er det noget andet, siger han.
Han forventer, at undersøgelsen af den kvindelige officer er færdig i løbet af en måned.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278