05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen vil ikke forbyde tortur

Regeringen vil ikke forbyde tortur

Torsdag, 05. august, 2004, 00:00:00

Regeringen var ikke sen til at kriminalisere terrorisme efter 11. september - men afviser at indføre forbud mod tortur i straffeloven.

Tortur skal udtrykkeligt gøres kriminelt i den danske straffelov, mener Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT. Det er ikke nok, at Danmark har ratificeret FN's konvention om tortur.
- Begivenhederne de sidste par dage viser, at det er vigtigt at sende et signal om, at tortur under alle omstændigheder er forbudt. Der findes ikke en 'tortur light', siger Tue Magnussen, kommunikationskoordinator i RCT, til Arbejderen.
Forbud mod tortur bør derfor nævnes i både den militære og den civile straffelov, mener RCT. Men det har Fogh-regeringen hidtil afvist. Og det undrer Tue Magnussen sig over.
- Regeringen var ikke sen til at kriminalisere terrorisme, selv om terror ikke er nær så klart defineret som tortur. Terrorloven er siden blevet kritiseret fra mange sider for ikke at have en klar definition af terrorisme. Blandt andet bliver støtte til frihedsbevægelser i stor udstrækning kriminaliseret af loven, siger Tue Magnussen.
Derimod er FN's definition af tortur langt mere præcis, mener han.
- Mange har en forestilling om, at tortur kun er afrivning af negle og lignende fysiske afstraffelser. Men tortur er enhver bevidst, forsætlig handling som går ud på at tilføre fysisk eller psykisk lidelse. Tortur kan ikke gradbøjes, understreger Tue Magnussen.
Danmark er et af de snart få lande i Europa, der ikke efterlever Torturkonventionens artikel 4, som pålægger landene at definere og kriminalisere tortur i den nationale lovgivning. FN's Torturkomite har flere gange og så sent som i maj 2002 anbefalet den danske regering snarest at indføre en særskilt bestemmelse om tortur i straffeloven.
Det er glædeligt at opleve, at almindelige menige danske soldater anmelder overgreb på irakiske fanger. Men det er tydeligt, at der langt op i den militære ledelse ikke er tilstrækkelig viden om, hvad tortur er, mener Tue Magnussen.
- Ved at bruge FN's definition af tortur i straffeloven, undgår man den tvivl om, hvad tortur er, siger han.
Den 24. juni havde RCT og Amnesty International foretræde for Folketingets Retsudvalg med en opfordring til at indskrive FN's konvention om tortur i straffeloven. Men et beslutningsforslag fra SF blev nedstemt i Folketinget, blandt andet med stemmer fra Socialdemokratiet.
- Det er ekstremt pinligt, at vi står og slår andre i hovedet, samtidig med at vi ikke fejer for egen dør, siger Retsudvalgets formand, Anne Baastrup (SF) til Arbejderen.
SF vil fremsætte et nyt beslutningsforslag, til efteråret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland