05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister vil undersøge Roskilde-mur

Minister vil undersøge Roskilde-mur

Tirsdag, 10. august, 2004, 00:00:00

Folkekirkens Nødhjælp afviser, at der er brugt penge fra staten til kampagnen på årets Roskilde Festival mod den israelske mur.

Udenrigsminister Per Stig Møller har besluttet at lave en revisionsundersøgelse af, om Folkekirkens Nødhjælp har brugt statslige midler til en omstridt mur på dette års Roskilde Festival.
Folkekirkens Nødhjælp opstillede en otte meter høj og femten meter lang kopi af den israelske mur på Vestbredden, for at illustrere den hverdag, hundredetusinder af palæstinensere lever med.
- Det er noget pjat, at han mistror os. Men vi stiller gerne op til en revisionsundersøgelse. Vi har ingenting at skjule. Muren og kampagnen er betalt for indsamlede penge, der er ikke brugt penge, som er bevilget til nødhjælp, siger Rasmus Helveg Petersen, politisk sagsbehandler ved Folkekirkens Nødhjælp, til Arbejderen.
Han fortæller, at indsatsen på Roskilde Festivalen i øvrigt gav et meget stort overskud. 500 unge frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp samlede pantbægre og ølflasker sammen. Mindst 400.000 kroner kan nu sendes af sted til mobile sundhedsklinikker på Vestbredden.
Roskilde-muren fik avisernes lederskribenter til at fare i blækhuset. Folkekirkens Nødhjælp 'politiserer', hed det næsten hele raden rundt. Både den israelske ambassadør og Dansk Folkeparti protesterede over aktionen. Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti krævede omgående, at Folkekirkens Nødhjælp skulle fratages de offentlige tilskud, hvis organisationen fortsætter med politiske aktioner.
Rasmus Helveg Petersen forstår ikke kritikken. Det eneste Folkekirkens Nødhjælp gør, er at gøre opmærksom på, at international lov også gælder i de områder, Israel har besat:
- Det her får os ikke til på nogen måde at bløde op på det vi laver. Vi føler på ingen måde, at kritikken gør ondt. Vi står på sikker grund i den her sag. Det minder mest om et angreb mod en budbringer, som kommer med et upopulært budskab, siger han.
Den 9. juli kendte Den Internationale Domstol i Haag Muren ulovlig og krævede at den skulle fjernes, og der skulle gives kompensation til ofrene. Senere på måneden vedtog et stort flertal i FN's generalforsamling en resolution mod Israel: ret jer efter den Internationale Domstol og fjern Muren.
Det er ikke første gang, den kirkelige organisation giver musikhungrende unge oplysninger om den israelsk-palæstinensiske konflikt. Også sidste år deltog Folkekirkens Nødhjælp på Roskilde Festivalen - dengang med fokus på israelske bosætterprodukter.
jys@jyllandarbejderen.dk
@u:Se mere på www.makepeacenotwalls.dk
** BOX **
'Folkekirkens Nødhjælp burde holde sig til at uddele nødhjælp' lød kritikken umiddelbart efter Roskilde Festival.
Folkekirkens Nødhjælp svarede blandt andet:
'Muren er et humanitært problem. På grund af muren mister hundredetusinder af mennesker deres adgang til skoler, hospitaler, marker, arbejdspladser og slægtninge. Vi kan ikke løse disse menneskers problemer med nødhjælp. Nødhjælp vil ikke give dem adgang til deres gamle liv. Her kræves en politisk løsning i form af nedrivning af muren.'

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland