Dong har afleveret en check på 1,9 milliarder kroner til samfundskassen og DSB har sat 649 millioner kroner ind på finansministerens konto.
Statens høns lægger guldæg som aldrig før. De statslige selskaber har netop opgjort deres overskud. På finansministerens lommeregner står cifrene 2,9 milliarder kroner - et rekordoverskud set i forhold til sidste års udbytte på 1,3 milliarder kroner. Det viser en opgørelse fra Finansministeriet.
Alligevel holder regeringen ufortrødent fast i, at privatisere Dong, 25 procent af Post Danmark og sælge yderligere ud af DSB's forretninger.
- Hvis staten sælger ud af guldæggene får de ét engangsbeløb, i stedet for faste løbende indtægter. Men det værste er, at den samfundsmæssige indflydelse forsvinder, når staten sælger ud af sine selskaber, advarer økonom Frank Aaen.
Skræmmeeksemplet er salget af TeleDanmark (i dag TDC). Udover at sælge selskabet blev også hele infrastrukturen (inklusive kobbertråden) solgt.
- Dermed afskrev samfundet sig samtidig muligheden for at sikre hurtigt og billigt internet til alle borgere. Hvad der kunne have været en god social service er nu i stedet blevet en pengemaskine for TDC, konstaterer Frank Aaen.
På sigt kan det på samme måde gå ud over billig og vedvarende energi, hvis regeringen sælger Dong.
- Hvis Dong privatiseres bliver det meget vanskelligere at beslutte, at vi skal sikre, at vores strøm kommer fra vedvarende energi. I stedet vil et privat selskab sandsynligvis bruge kulkraftværker, fordi de for øjeblikket er lidt billigere end eksempelvis vindkraft, forklarer Frank Aaen.
Det er især Dong og DSB, der har bidraget til rekordoverskuddet. Dong har afleveret en check på 1,9 milliarder kroner til samfundskassen og DSB har sat 649 millioner kroner ind på finansministerens konto.
- Det er jo en ren politisk beslutning at trække pengene ud af selskaberne. Regeringen skal have lukket det hul i statskassen, som er blevet skabt af skattestoppet. I stedet for at gå i statskassen burde pengene have været øremærket til at skabe bedre og billigere offentlig trafik og til at fremme omstilling til vedvarende energi.
Han beklager at de store overskud i DSB og i posten er skabt ved stigende billet- og portopriser og fyringer.
Udover Dong, Post Danmark og DSB, har også Scandlines, Københavnske Lufthavne (hvor staten ejer 34 procent), Det Danske Klasselotteri og Gastra (tidligere Dong Transmission A/S) bidraget til rekordoverskuddet.
Samlet set har staten aktiver i de 100 procent statsejede selskaber for 130 milliarder kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278