Byretsafgørelse i sag om ulovlig aktivering svarer til at køre over for rødt og slippe for en bøde, mener SiD Hillerød
Torsdag i sidste uge afgjorde byretten i Hillerød, at kommunen ikke skal betale erstatning til de arbejdsløse, der for år tilbage var aktiveret i et kommunalt projekt.
- Den afgørelse siger, at man ikke har ansvaret, selvom man gør noget ulovligt, kommer det uden tøven fra Tue Tortzen, formand i SiD Hillerød.
Dommen kommer fuldstændig bag på SiD-formanden, fordi projektet helt tilbage i 1998 blev erklæret ulovligt. Arbejdsmarkedsrådet i Frederiksborg Amt fastslog, at aktiveringen var i strid med daværende lovgivning. Arbejdet, der bestod i at pakke parfume og chokolade for private firmaer, blev karakteriseret som helt almindeligt arbejde, der skulle udføres på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår.
Rådets afgørelse fik SiD til at mene, at de havde en god sag, da de slæbte kommunen i retten og krævede fuld løn med tilbagevirkende kraft til de aktiverede.
Men dommeren i byretten har lagt vægt på, at kommunen stoppede projektet, så snart det blev erklæret ulovligt, og kommunen slipper dermed for at betale erstatning.
- Jeg forstår det ikke. Det svarer til, at politiet ser jeg kører over for rødt lys, men undlader at give mig en bøde. Retten undlader at tage stilling til, om kommunen har gjort noget ulovligt og til kravet om erstatning. Som jeg læser i papirerne, så betragter byretten spørgsmålet om erstatning som et anliggende mellem Arbejdsmarkedsrådet og kommunen. Men rådet har ikke bemyndigelse til at udstede bøder for lovovertrædelse, så retten svigter totalt sin pligt. Det er ærgerligt, at ulovlig aktivering kan foregå uden at få konsekvenser.
Siden Arbejdsmarkedsrådet erklærede Hillerød-projektet for ulovligt, er der trådt nye regler for aktivering i kraft. Men det har ikke gjort beskyttelsen af de arbejdsløse bedre, mener Tue Tortzen.
- Når man snakker individuel jobtræning, så skal det stadig være arbejde, der ellers ikke ville blive udført. Og jobtræning er stadig uden ret til overenskomstmæssig løn. Den her dom viser desværre, hvor svært det er at håndhæve.
Da de nye regler trådte i kraft den 1. juli sidste år fik arbejdsgiverne endnu en mulighed for at sikre sig billig, oven i købet gratis arbejdskraft.
- Det drejer sig om ulønnet virksomhedspraktik. Tidligere kunne det kun finde sted i tre uger. De nye regler åbner op for, at en arbejdsløs kan være i virksomhedspraktik i op til et år.
SiD overvejer at anke byrettens afgørelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278