Debatten om aktionsformer i massekampen kom vidt omkring på DKP´s sommerlejr i sidste uge.
af Peder Pedersen
Har du været på Egholmen aftenstund,
når solen synker bag Ølands lund, farvende skyernes rande, set skibslanternernes, Månen og stjernernes spil i den blide fjord,
da må du sande, at der er dejligt på Egholm.
Sådan bød Otto Carlson os spillende, spørgende velkommen til den lille Limfjordsø Egholm - og vi DKP'ere måtte sande og svare: Der var dejligt på Egholm.
Øen dannede rammen om DKP's sommerlejr i sidste uge.
DKP har efterhånden holdt flere seminarer og skolinger på vore røde, grønne Øer, så det efterhånden kan opfattes som en overdreven reklame for Enhedslistens liste Ø, hvilket ikke er hensigten, for vi har dog også benyttet andre steder i landet.
Det kommer an på indholdet; men derfor gør det jo ikke noget med nogle gode rammer. I forhold til vore nære allierede partier må vi vist, når det gælder deltagerantallet, mere fremhæve de få udvalgte end mængden Det skyldes også den korte frist efter beslutningen.
Skønt få, kunne vi glæde os over, at der var nye medlemmer i blandt os - og at der ved afslutningen blev udtrykt tilfredshed med forløbet og udtrykt ønsker både om gentagelse og forsøg på, at alliere sig med andre om de fælles, nødvendige opgaver, som udviklingen kræver.
Aktionsformer i massekampen var et emne, som var udsendt på forhånd. Det er et bredt emne med mange muligheder - og det fremgik da også tydeligt af diskussionens forløb. Den bevægede sig fra, da Henrik Hedin måtte efterkomme Ry-borgernes ønske om at fjerne EU-flaget fra valgstedet den 13. maj og til aktioner i og omkring Folketinget. Også de historiske erfaringer fra kampen for fred og national selvstændighed blev vendt.
Vi diskuterede forskellige former for enhed med erfaringer blandt andet fra Vietnamkrigen. Dengang den stærkeste militære magt måtte vige for enheden, der blev demonstreret af millioner verden over i solidaritet med det kæmpende folk. Videre naturligvis til situationen i dag, hvor imperialismen atter viser sit beskidte fjæs.
I DKP er der stadig enighed om, at forsætte bestræbelserne for kommunistisk enhed - og i det hele taget at forsætte bestræbelserne for at styrke samarbejdet på hele venstrefløjen.
Tæt på denne debat er ønsket om at styrke samarbejdet i EU-modstanden. I Folkebevægelsen må vi sørge for, at den allerede eksisterende modstand uden for venstrekræfterne bliver inddraget - altså ønsket om bredde!
Jeg opfattede ikke i debatten ønsket om stærkere markering af den 'rigtige', Folkebevægelsens holdning, som i modstrid til at samarbejde med andre modstandere - også med JuniBevægelsen.
De nævnte emner var ønsket af deltagerne første dag. Det var også ønsket diskussion af arbejdsløshed og fabrikslukninger - og flygtninge/indvandrerpolitikken. Virksomheder, der flytter til udlandet kan blive et kæmpeproblem i fremtiden med stor arbejdsløshed til følge. Vi kan komme til at stå overfor helt nye, meget alvorlige problemer, hvad angår faglige rettigheder og menneskerettigheder i det hele taget.
Røde sange og fødselsdag
Kommunalreformen var også et stort emne på sommerlejren og vil kalde på interesse på fremtidens møder.
Ved afslutningen af sommerlejren trængte nogle af os ind (nå, ja det var nu ved en åbne strand) til Ottos fødselsdag. Det var dejligt at se, at Otto ikke var en ensom Robinson Kruse; men omgivet af mange mennesker som ønskede at fejre ham - og lige så dejligt var det for vi få at opdage, at der i det nordjyske er så mange gode mennesker, der kan synge og spille de røde sange, såvel som synge aftale om møde på Cassiopeia, at vi ser for lidt til hinanden, og selvfølgelig nævnte, 'Har du stået på Egholm en forårsdag' af H. Johs. Jørgensen, som Otto selv har komponeret og altså spiller ofte.
Sammen med en tak til alle for de solrige dage en særlig hilsen til Otto - kammerat du er ikke alene, for mange følger din færd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278