05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF til urafstemning om ja eller nej

SF til urafstemning om ja eller nej

Onsdag, 11. august, 2004, 00:00:00

Statsministeren har tiltænkt Holger K. en nøglerolle i sin slagplan for at sikre et ja til forfatningen. SF´s nejsigere er parat til at gå i spidsen for en nej-kampagne.

SF's topledelse vil aflyse det planlagte EU-landsmøde i november og i stedet sende EU-forfatningen til urafstemning i partiet.
Hvis det sker, skal hver eneste af SF's cirka 7000 medlemmer være med til at bestemme, om SF skal anbefale et ja eller et nej til forfatningen.
Beslutningen om at udskrive en urafstemning skal formelt træffes af SF's hovedbestyrelse, som mødes en gang i september. Ifølge Politiken foretrækker et flertal i hovedbestyrelsen en urafstemning, frem for det planlagte landsmøde.
Jakob Nørhøj er medlem af hovedbestyrelsen og hører til en gruppe af yngre EU-kritiske SF'ere.
- Det er alle tiders idé. En urafstemning er en form, hvor vi inddrager medlemmerne mest muligt, siger han til Arbejderen.
SF's nyvalgte parlamentsmedlem Margrete Auken kalder forslaget 'en skrækkelig idé'. Hun frygter, at afstemningen vil lamme partiet. Hun foretrækker et landsmøde, hvor man taler sammen og lytter og kan påvirke hinanden.
- Hvordan kommer vi videre efter sådan en afstemning? Vi vil stå med et resultat, vi ikke kan fortolke, for vi ved jo ikke, hvorfor folk har stemt ja eller nej. SF risikerer at stå helt blanket af, siger Margrete Auken.
Jakob Nørhøj har dog et klart bud på, hvad der skal ske, hvis resultatet af en urafstemning bliver, at SF anbefaler et nej.
- Vi skal med i nej-kampagnen. Ja, vi går ikke bare med, vi stiller os i spidsen for den, som vi altid har gjort, siger Jakob Nørhøj.
Han vil dog ikke spå om resultatet af urafstemningen, som han erkender 'kan blive fifty-fifty'. Sidste efterår var der kun 42 stemmers forskel mellem EU-kritikeren Pernille Frahm eller supereuropæeren Margrete Auken, da SF's nye EU-kandidat blev valgt ved en urafstemning. Kun 48 procent af SF's medlemmer deltog i afstemningen.
Den dybe splittelse i SF i spørgsmålet om EU øger spændingen om regeringens strategi for den danske folkeafstemning. SF, og ikke mindst formand Holger K. Nielsen, er tiltænkt en nøglerolle i statsministerens slagplan for at sikre et ja til forfatningen.
Anders Fogh Rasmussen har indbudt ja-partierne til en møderække sidst i august om Danmarks stilling til EU-forfatningen. Hensigten er, at ja-partierne skal indgå en national aftale som skal indeholde en fælles holdning til vilkårene på tre afgørende punkter:
* Hvordan forholder Danmark sig til den såkaldte passerelle-artikel, der giver EU's regeringsledere ret til at ændre i forfatningen uden en regeringskonference.
* På hvilke politiske områder kan partierne acceptere, at der træffes beslutninger med kvalificeret flertal i stedet for enstemmighed.
* Endelig skal den nationale aftale beskrive, hvordan og hvornår Danmark kan blokere for et forslag og kræve et spørgsmål taget op på et topmøde. Det sidste kan kun lade sig gøre ved forslag, der beviseligt truer det hjemlige arbejdsmarked eller velfærden.


Foghs slagplan for et ja
- Først skal en bred national aftale om Danmark og den nye EU-forfatning i hus.
- Udenrigsministeren skal fremlægge en redegørelse om forfatningen.
- Justitsministerens jurister skal redegøre for forfatningens forhold til grundloven.
- Lov om en folkeafstemning skal vedtages i Folketinget.
- Ja-partierne bestemmer dato for folkeafstemning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland