05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Test fra 2. klasse

Test fra 2. klasse

Torsdag, 12. august, 2004, 00:00:00

Regeringen klar til offensiv i folkeskolen: Nyt udspil og en ny finanslov skal sikre, at eleverne systematisk testes.

Test af danske skoleelever allerede fra 2. klasse skal sættes i system. Det fremgår af Venstres nye folkeskoleudspil.
Herudover arbejder regeringen på for første gang på at afsætte penge til de nationale test på næste års finanslov, som offentliggøres i denne måned.
- Det er helt misforstået, at test vil styrke fagligheden i folkeskolen. Tværtimod vil testene indsnævre undervisningen henimod de discipliner, der bliver testet i. Det skaber dårligere undervisning. Eleverne bliver kun bedre til at klare test. Men det vil ske på bekostning af den øvrige undervisning, siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til Arbejderen
Han understreger, at han ikke har noget imod, at lærerne tester et konkret undervisningsforløb for at evaluere, hvad eleverne har fået ud af det.
Ifølge Danmarks Lærerforenings oplysninger vil regeringen også fremsætte et egentligt lovforslag om nationale test. I 2002 forsøgte regeringen - uden held - at samle politisk flertal for testene.
Ministeren vil teste elevernes læsning allerede i 2. klasse, dansk skal testes i 4. klasse og matematik i 6. klasse.
- Erfaringerne fra Storbritannien viser, at nationale test ikke understøtter en positiv udvikling af skolerne, men derimod ødelægger skolernes rummelighed. Det vil være i strid med den danske folkeskoles unikke formål. I England derimod bruges testresultaterne sammen med karakterer til at rangordne skolerne. Det har medført elev- og lærerflugt, fortsætter Anders Bondo Christensen.
Selv når den lange skoledag er slut og børnene skal på fritidshjem, skal det ikke være slut med indlæring. Undervisningsminister Ulla Tørnæs kræver nemlig læreplaner indført i samtlige landets skolefritidsordninger.
- Det er vigtigt at holde fast i, at en skolefritids ordning ikke er en forlængelse af skolen. Efter skoledagen er blevet forlænget til seks timer, oplever vi, at børnene virkelig har brug for fritten som et fristed. Hvis der i ministerens tanker ligger bare den mindste antydning af mere voksenstyring, så er vi imod. Det er vigtigt, at børnene har et sted, hvor de kan slappe af på deres egne præmisser. Ellers risikerer vi at ødelægge børnenes almene udvikling, lyder advarslen fra Finn Danielsen, medlem af forretningsudvalg i Pædagogisk Medhjælperforbund til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland