05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lindø-direktør truer de ansatte

Lindø-direktør truer de ansatte

Lørdag, 14. august, 2004, 00:00:00

Tillidsfolk og ledelsen på Lindø indgår ´social kontrakt´ og kræver at samtlige 2000 ansatte godkender den

Direktøren for det A.P. Møller-ejede Lindøværft på Fyn, Torben Anker Sørensen, kræver at samtlige 2000 ansatte skal godkende en 'social kontrakt', der er indgået mellem ledelse og tillidsfolk.
I et brev, som samtlige ansatte modtog for nylig, skriver tillidsfolk og ledelse, at hvis værftet skal være konkurrencedygtigt i fremtiden kræves en ændret adfærd fra de ansattes side.
Blandt andet er overenskomststridige arbejdsnedlæggelser uacceptable og skal stoppes og der skal være størst muligt fleksibilitet på værftet. 'Ledelse og medarbejdere trækker på samme hammel og skal ikke stå i vanemæssig modsætning til hinanden. Fremover er det VI og OS', står der i brevet.
Kan den enkelte værftsarbejder ikke sige god for disse krav, vil ledelsen ikke tvinge nogen. Det er et personligt valg om man vil arbejde på værftet, står der videre i brevet. Derfor skal værftsarbejderne kontakte sin nærmeste foresatte for at give sin mening til kende.
Både CO-Industri og SiD Industri roser det samarbejde, der er på Lindø-værftet. Det er der dog andre i fagbevægelsen, der ikke gør.
- Det er fra ledelsens side klart klassekamp, hvor tillidsfolkene på værftet efter min opfattelse vælger den forkerte side. Udspillet skal bare bruges til en stribe forringelser på blandt andet løn, arbejdstid og fleksibilitet. Argumenterne om konkurrenceevnen har vi altid hørt. I sidste ende er det kun kapitalinteresser der afgør, om en arbejdsplads lukker, siger Jan Mathisen til Arbejderen. Han er tidligere værftsarbejder på B&W og medlem af det faglige landsudvalg i DKP/ML.
Per Monnerup, tidligere tillidsmand på den nu lukkede Århus Flydedok, mener ikke man bør acceptere den form for 'social kontrakt'.
- Det her handler om styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og fagbevægelsen. Jeg kan se kravet på Lindø som en tendens der er i Dansk Industri. Der bliver lagt pres på rundt omkring. Det hænger sammen med trusler om udflytning af arbejdspladser, som Dansk Industri kører frem med. Hvis hr. Møller vil, kan han bare knipse med fingrene, så flytter værftet på Fyn, siger Per Monnerup, til Arbejderen.
Noget kunne tyde på at, Lindø-direktøren har tænkt brevet ind i en større sammenhæng. I går meddelte han til Ritzau, at hvis Danmark skal klare sig i fremtiden skal arbejdstiden op på 40 timer om ugen, men til samme løn.

Hent brevet fra Lindø værftets ledelse (pdf)

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland