Dansk Industri tilbyder kurser i hvordan virksomheder kan slippe for Arbejdstilsynets kontrol og BST pligten.
Dansk Industri, DI, tilbyder kurser for industrivirksomheder der sætte fokus på arbejdsmiljøet og hvordan de slipper af med kontrollen fra Arbejdstilsynet og BST-pligten.
'Bliver virksomhederne arbejdsmiljøcertificeret efter de danske bekendtgørelser fratages de efter 1. januar 2005 omgående for BST-pligten. Samtidig får de en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside, og kan i øvrigt bruge smileyen i markedsføringen', skriver arbejdsgiverforeningens blad, ugemagasinet DI Business.
DI's kurser skal hjælpe virksomhederne med at få arbejdsmiljøcertifikater. Den største gevinst ved det certifikat er ifølge DI, at virksomhederne dermed både slipper for Arbejdstilsynet og udgifter til Bedriftssundhedstjenesten, BST.
- Det var lige det vi frygtede med arbejdsmiljøreformen. Den bliver et smuthul, hvor virksomhederne kan slippe for kontrol og hvor arbejdsmiljøet er et stort tag-selv bord for virksomhederne. Bare få dig et certifikat, så er Arbejdstilsynet sat uden for døren og Bedriftssundhedstjenesten kastet på møddingen, siger SiD's miljøkonsulent Peter Kirkegaard til SiD Fagbladet.
Den nye arbejdsmiljøreform træder i kraft 1. januar 2005. Det er nu virksomhederne skal tage stilling til, om de vil certificeres eller afvente at Arbejdstilsynet screener virksomheden, gør DI opmærksom på.
DI advarer samtidig imod, at et screeningsbesøg af Arbejdstilsynet kan blive dyrt for virksomheden. Et screeningsbesøg er et uanmeldt besøg fra Arbejdstilsynet, hvor virksomhedens arbejdsmiljø vurderes.
Fidusen er, at virksomheder der får et arbejdsmiljøcertifikat fra årsskiftet, slipper for kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet. Dermed undgår de også screening og slipper for at være medlem og betale til en Bedriftssundhedstjeneste.
Men et arbejdsmiljøcertifikat er ingen garanti for, at virksomheden har orden i arbejdsmiljøet. Det har Arbejdstilsynet påvist tidligere på året.
En række besøg på 28 certificerede virksomheder viste, at 20 af dem langt fra havde styr på arbejdsmiljøet. I otte tilfælde blev virksomheden meldt til politiet.
TV2 Øst kunne den 28. juli også vise, at SKANSKA der har et certifikat groft overtrådte arbejdsmiljøloven. TV2 Øst viste billeder af en mand, der sidder i en trillebør der hænger i en kran, ingen af arbejderne har hjelm på og der er inget rækværk på byggeriet.
Arbejdsmiljøreformen er vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Miljøkonsulent Peter Kirkegaard har nu skrevet til arbejdsmarkedsordførerne bag reformen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278