08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Undervisere mod forfatning

Undervisere mod forfatning

Torsdag, 09. december, 2004, 00:00:00

Nyt initativ skal samle undervisere og deres fagforeninger mod EU-forfatningen.

Nu skal debatten om EU-forfatningens konsekvenser for Danmarks og resten af verdens uddannelsessystemer kickstartes. Under overskriften: 'Uddannelse er ikke en handelsvare - derfor nej til EU-forfatningen', forsøger tidligere formand for Dansk Magisterforening, Per Clausen, at samle undervisere og deres fagforeninger til modstand mod EU-forfatningen.
- Op til forhandlingerne om den nye forfatning lød der et klart krav fra undervisere og studerende i Danmark og Europa: Der skulle ikke pilles ved det offentlige uddannelsessystem. Undervisning skulle ikke vare en handelsvare. I dag kan vi tydeligt læse i den nye forfatning, at det er ikke sket, erklærer Per Clausen.
Derfor har han netop skrevet ud til en bunke kolleger indenfor folkeskolen, gymnasierne, universiteterne og andre uddannelsesinstitutioner og opfordret dem til at rejse debat i deres organisationer. Budskabet han vil ud med er klart.
- I den nye forfatning er undervisning en del af EU's handelspolitik. Konsekvensen er, at udenlandske virksomheder kan etablere uddannelser i Danmark og samtidig få retskrav på at modtage samme offentlige støtte som danske uddannelsesinstitutioner. Samtidig får EU-kommissionen frie hænder til at deltage i internationale forhandlinger med det formål at gøre uddannelser til en almindelig handelsvare, fortæller Per Clausen til Arbejderen.
Med sin nye forfatning får EU eneret til at indgå handelsaftaler, der er bindende for alle medlemslande. EU's handelspolitik vedtages med såkaldt kvalificeret flertal i ministerrådet. Danmark kan altså ikke nedlægge veto.
Hvis du vil høre mere om, hvordan du kan rejse debatten på dit uddannelsessted eller i din fagforening, så send en mail til Per Clausen: perclausen@ofir.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. dec. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland