08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fattige kommer bagerst i boligkøen

Fattige kommer bagerst i boligkøen

Fredag, 10. december, 2004, 00:00:00

35.000 boliger bliver lukket land for kontanthjælpsmodtagere, indvandrere og flygtninge.

Landets fattigste familier får fremover endnu sværere ved at finde en bolig.
Hvis regeringens ghettoplan vedtages, bliver 35.000 boliger i 20-25 almene boligområder lukket land for personer på kontanthjælp og indvandrere og flygtninge på starthjælp og introduktionsydelse.
Socialminister Eva Kjer Hansen (V) fremsatte onsdag i Folketinget et lovforslag, som skal begrænse kontanthjælpsmodtageres adgang til bebyggelser, hvor en stor del af de øvrige beboerne er uden for arbejdsmarkedet. Ifølge ministeren vil 600 personer hvert år blive afvist, til den bolig de søger.
De afviste boligsøgende skal 'så vidt muligt inden for seks måneder have anvist en anden passende bolig', hedder det i forslaget. Kommunen får 100 procent anvisningsret til ghettoområderne, ligesom anvisningsretten til almene lejemål i resten af kommunen kan forhøjes ud over de normale 25 procent.
Enhedslistens boligordfører, Keld Albrechtsen, tror dog ikke på, at kommunerne får let ved at finde alternative boliger til de afviste familier.
- Ministerens forslag er en slags almen rundkørsel, hvor afviste boligansøgere skal sluses videre til en anden mere attraktiv afdeling. Nu er der jo bare det problem, at der ikke er stor udskiftning i de attraktive boliger. Selv om kommunen skulle få 100 procent anvisningsret, så skal der jo flytte en lejer, før der kan anvises en anden, siger Keld Albrechtsen.
Det er et problem, at der ikke findes noget formelt krav om, at kommunerne skal sikre en bolig til de familier, socialministeren sletter af ventelisterne, mener han.
- Eva Kjer Hansen svarede mig den 30. august i år, at boligsøgende ikke har noget retskrav på en bolig indenfor et bestemt tidsrum, siger Keld Albrechtsen.
Et andet af regeringens redskaber til løsning af ghettoproblemerne er at tilbyde private boligudlejere 30.000 kroner per anvist bolig for at stille 25 procent af lejemålene i en ejendom til rådighed. Det er en fordobling af beløbet i forhold til i dag. Ordningen har dog hidtil ikke været nogen succes. På ti år er det kun lykkedes enkelte mindre kommuner at indgå aftaler med private udlejere om i alt 14 lejligheder.
Socialdemokraterne og Radikale stiller sig generelt positive til ministerens forslag, men efterlyser flere tiltag, flere penge og mere tvang.
- Vi er positive over for at se på de her ændringer. Men det er vigtigt, at der for det første er penge med til kommunerne til at skaffe erstatningsboliger. For det andet tror vi, at det bliver svært at skaffe dem i de større byer, hvor ghettoområderne ligger, siger Socialdemokraternes boligordfører, Carsten Hansen ifølge Berlingske Tidende.
De Radikale mener, at kommunerne ikke blot skal have mulighed for at anvise borgere til de velfungerende boligområder, de skal simpelthen tvinges til det.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. dec. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland