Efter at de lokale københavnske medier tog sagen op, er en huslejestigning på 20 procent blevet sænket til otte procent for beboerne i De Gamles By på Nørrebro.
500 ældre københavnere, bosat i De Gamles By på Nørrebro, kan se frem til huslejestigninger på 800 kroner om måneden til næste år og en lignende stigning i 2006. Det er resultatet af at Sundhedsforvaltningen sammen med Bygge og boligadministrationen, KAB, har valgt at sætte huslejen op for lejlighederne i De Gamles By med otte procent hvert af de kommende to år.
- Mine egne forældre kan godt klare en stigning, som den der nu er tale om, men det er klart, at det begrænser deres udfoldelsesmuligheder. Men hvis du kun har en folkepension, så er der altså tale om en voldsom nedgang i det beløb du har tilbage, når alt er betalt.
Det siger Ellen Herkild, der er formand for Bruger og Pårørenderådet i Klarashus i De Gamles By til Arbejderen.
Oprindelig var planen at forhøje huslejen med 20 procent på en gang. Men efter protester fra bruger og pårørenderådene samt lokalpolitikere er kommunen blevet presset til at begrænse stigningen. Nu er der lagt op til en huslejestigning på mellem 350 og 400 kroner om måneden i 2005 og samme stigning året efter. Men der er ikke lagt noget loft på, hvornår stigninger skal ophøre.
For de ældre der får fuld boligstøtte, vil det betyde en stigning på 100 - 150 kroner om måneden. Boligstøtten udbetales af Københavns Kommune.
- Det bliver i sidste ende kommunen selv, der skal dække de ekstra udgifter til øget boligstøtte, konstaterer Ellen Herkild.
Huslejestigningerne begrundes med at beboerne skal betale for alle driftsudgifter i forbindelse med De Gamles By. Pengene skal dog også bruges til at afdrage på tidligere års driftsunderskud.
- De Gamles By er et stort administrativt rod, og det er kommunen og kun kommunen, der har ansvaret for dette. Det mest anstændige ville være, hvis kommunen gik ind og dækkede underskuddet, så De Gamles By kan starte på en frisk. Som det er nu må de ældre holde for og betale for det administrative rod, erklærer Ellen Herkild.
Samtidig efterlyser hun, at der kommer styr på hvem der bestemmer hvad, hvad der hører under hvem og ikke mindst hvilke kasser der betaler hvad i forhold til De Gamles By.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278