Hvis man kan få mere i støtte, hvis man bare truer med skattestigning, så begynder det at blive useriøst, siger midtjysk kommunaldirektør.
Meget tyder på, at indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har været så forhippet på at sikre regeringens skattestop, at han har brugt en del af de penge, som er øremærket til fattige kommuner. Pengene er i stedet uddelt til kommuner, som har truet med at sætte skatten i vejret. Så slap Løkke Rasmussen for at straffe kommunerne økonomisk, her tæt på folketingsvalget.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen har Løkke Rasmussen overfor Folketinget indrømmet, at Ministeriet på eget initiativ har kontaktet i alt 17 kommuner, som truede med at hæve skatten, og spurgt om de ville droppe en skattestigning, hvis de fik tilskud. De 17 kommuner har alle efterfølgende fået tilskud fra Indenrigsministeriet.
Næsten halvdelen af kommunerne, otte i alt, er ellers ikke berettiget til at få tilskud som 'særligt vanskeligt stillede kommuner'. Det drejer sig for eksempel om Svendborg. I august fik de pludselig otte millioner kroner efter en personlig henvendelse fra en kontorchef i Indenrigsministeriet. Historien gentager sig for Høng Kommune på Sjælland.
- Det bekymrer mig da, at Indenrigsministeriet selv tager initiativ til at kontakte kommuner, der vil sætte skatten op. Det kunne godt se ud til, at en del af pengene er blevet fordelt efter nogle kriterier, som ikke er saglige, nemlig hensynet til skattestoppet, siger Jørgen Christiansen, der er kommunaldirektør i Give Kommune til Arbejderen.
- Hvis vi når frem til, at man kan få mere i støtte, hvis man bare truer med skattestigning, så begynder det altså at blive useriøst, fastslår Jørgen Christiansen.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen er der et markant sammenfald mellem listen over kommuner, der har truet med at sætte skatten op, og listen over kommuner, der har fået støtte fra ministerens særlige pulje.
Puljen til 'særligt vanskeligt stillede kommuner' rummer omkring 600 millioner kroner. Heraf fordeles den største del af pengene efter helt faste og objektive kriterier. Men 180 millioner kroner fordeles altså efter ministeriets eget konkrete skøn.
- Det er i orden, at ministeren har en cigaræske til helt specielle problemer, for eksempel ø-kommuner, som er svære at dække ind i en udligning. Men det er ikke i orden, at man har 180 millioner kroner, der fordeles efter tilfældige hensyn, siger Jørgen Christiansen.
Også Kommunernes Landsforening har i et høringssvar til Indenrigsministeriet kritiseret, at så mange penge fordeles tilfældigt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278