Antallet af arbejdere i industrien, der ikke får lønstigninger ved lokale forhandlinger, er fordoblet fra 2003 til 2004. Samtidig falder antallet af konflikter.
Dansk Industri er glad for de lokale lønforhandlinger i 2004. Der er nemlig sket en markant stigning i såkaldte nulreguleringer. Altså - stadig flere får nul kroner ved lokalforhandlinger.
Det står klart efter af Dansk Industri har fået indberettet 90 procent af resultaterne fra de lokale forhandlinger i år, påpeger underdirektør i Dansk Industri Anders Søndergaard Larsen, over for Arbejderen.
Omkring 128.000 arbejdere i industrien har overenskomst med adgang til lokale lønforhandlinger. Næsten 18.000 eller 14 procent har ikke fået én krone i 2004.
Det er en fordobling fra året før, hvor syv procent af lønreguleringerne endte på et nul. Og det er en stor og dramatisk stigning, mener Anders Søndergaard Larsen.
- Det er på alle type virksomheder, hvor vi oplever nulreguleringer. Det er en bred vifte på både størrelse, branche og geografi. Det har noget at gøre med den konkrete konkurrencesituation, som den enkelte virksomhed står i. Men det er i høj grad virksomheder, der er i international konkurrence, siger han.
Denne udvikling sker samtidig med, at antallet af konflikter på industrivirksomheder er faldende sammenlignet med sidste år, påpeger han.
- Man kan diskutere om en decideret nulregulering er et resultat af en forhandlingsløsning. Men når vi kan se, at antallet af konflikter samtidig falder, er det for mig at se noget, man på virksomheden har en fælles forståelse for, siger Anders Søndergaard Larsen.
Flere lokale fagforeninger, der organiserer ansatte i industrien, bekræfter over for Arbejderen at det er blevet sværere at få nogle kroner hjem ved lokale forhandlinger.
Ole Ibsen fra forhandlingssekretariatet i forbundet Dansk Metal stiller spørgsmål ved, om der er blevet færre konflikter i industrien. Men han kan spore en lavere lønudvikling.
- Der er ikke grund til at lægge skjul på, at visse dele af industrien er presset. Det smitter af på lønudviklingen. Det er vel også meningen med vores lønsystem hvor vi skal danne lønnen på den enkelte virksomhed, siger Ole Ibsen til Arbejderen.
Underdirektør i Dansk Industri, Anders Søndergaard Larsen, tør ikke gætte på, om antallet af nulreguleringer også næste år vil blive fordoblet eller bare stige. Men han synes, at lønstigningstakten i Danmark stadig er for høj i forhold til andre lande, som indgår i Dansk Arbejdsgiverforenings Internationale Lønstatistik. Her er det kun Finland og Norge, der har en højere lønstigningstakt end Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278