Vrede elever fra landets tekniske skoler gik forgæves, da de i går ville aflevere et protestbrev til undervisningsministeren mod afskaffelsen af skolepraktikken.
- Hvad skal jeg gøre? Jeg har brugt to et halvt år på at søge omkring 500 praktikpladser Jeg har grundforløbet til automekanikeruddannelsen, og er i gang med elektriker-grundforløbet for anden gang. Nu kan jeg måske få forlænget grundforløbet med otte uger. Men hvis jeg ikke senest til marts har fundet en praktikplads, så er det slut. Så er der bistandshjælpen tilbage.
Carsten Hansen har taget turen fra erhvervsskolen Hamlet i Helsingør til København for at deltage i et protestmøde mod regeringens afskaffelse af skolepraktikordningen. Nu står han sammen med omkring 150 andre elever fra forskellige tekniske skoler og fryser foran Undervisningsministeriet. Han venter på at formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, EEO, skal komme ud efter at have afleveret en protestskrivelse til Ulla Tørnæs.
Fra nytår er det slut med skolepraktik inden for 25 nye uddannelser. Dermed kommer 'negativlisten' op på hele 73 uddannelser, hvor skolepraktikken er afskaffet. Finder en elev på en af disse uddannelser ikke en praktikplads hos en arbejdsgiver før grundforløbet på teknisk skole er overstået, er det enten ud af vagten, eller overflytning til en anden uddannelse.
Stor uvished
Den situation står Theis Heilesen og hans kammerat, Rasmus Baudtler, også i. Theis er i gang med grundforløbet på data- og kommunikationsuddannelsen på Århus Tekniske skole.
- Der er 36 elever i min klasse. Kun én har fået en praktikplads. Og jeg er ikke den heldige. Jeg aner ikke hvad jeg nu skal stille op. Jeg har fået at vide, at jeg måske kan flytte over på en anden uddannelse. Men det er umuligt at få klar besked.
- Ja det kan også ende med et los i røven og så over på kontanthjælp, bryder Rasmus ind.
- Det har jeg prøvet før. Og jeg ved at det er næsten lige så svært at finde et ordentligt betalt arbejde som ufaglært, som det er at finde en praktikplads, tilføjer Rasmus.
Det er heller ikke fordi udsigten til skolepraktik tiltaler Rasmus Baudtler særlig meget.
- Der er jo også blevet skåret i lønnen på skolepraktik. Vi får kun halv løn.
Jeanette Scherer er i gang med maler-uddannelsen på Frederiksberg Tekniske Skole. Hun har overstået grundforløbet, og har også haft tre måneders prøvetid hos en mester. Det blev ved de tre måneder. Jeanette benyttede retten til at sige fra. Nu er hun i skolepraktik, som blandt andet består i at udfører reparationer på de tekniske skoler i hovedstaden.
Jeanette brændte inde med et spørgsmål til politikerne på det protestmøde, der blev holdt på Arbejdermuseet i går, før de fremmødte elever gik i samlet trop til Undervisningsministeriet for at få Ulla Tørnæs i tale.
Svar efterlyses
Pernille Rosenkrants-Theil og Carsen Hansen, uddannelsesordførere for henholdsvis Enhedslisten og Socialdemokraterne, deltog på mødet, mens Ulla Tørnæs trods invitation ikke dukkede op. Og Jeanette ville gerne vide, hvad der sker med dem, der måske ikke får praktikpladsen efter endt prøvetid, eller hvis praktikpladsen på anden måde pludselig er væk.
- Jeg er lærlinge-formand i Malernes Fagforening, og får en masse spørgsmål, men ingen af de ansvarlige politikere kan besvare dem. Jeg håber virkelig, at Ulla Tørnæs og resten af regeringen ryger ved næste valg. De fortjener at blive væltet. De har kun gennemført forringelser og mere brugerbetaling.
Opfordringen til at vælte regeringen blev også, til store klapsalver, fremsat af Enhedslistens og Socialdemokraternes uddannelsesordførere på mødet i Arbejdermuseet, hvor Carsten Hansen bekendtgjorde, at Socialdemokraterne har fremsat et beslutningsforslag om genindførelse af skolepraktikken - og dermed også genindførelse af uddannelsesgarantien.
- Det er ikke, fordi vi synes at alt er godt ved skolepraktikordningen. Derfor vil vi samtidig indføre en belønning til de arbejdsgivere, der opretter praktikpladser. Og lade dem, der ikke gør det, betale, fortalte Carsten Hansen om forslaget, der blev modtaget med klapsalver fra salen.
Det samme gjorde det forslag til åbent brev til Ulla Tørnæs, som Rasmus Gudmandsen, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, læste op på mødet.
Men turen ind til Undervisningsministeriet for at aflevere brevet til ministeren, viste sig forgæves. Hun tog ikke imod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278