Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri bakker op om et medlems brug af billig arbejdskraft.
En maler-løn på 15 kroner i timen er ikke helt efter overenskomsten. Men det er hvad et medlem af den danske arbejdsgiverforening Dansk Byggeri har budt to litauiske malere.
Arbejdsgiveren, Teddy Iversen, har nægtet at efterkomme Malernes Fagforenings krav om en efterbetaling til de litauiske malere, svarende til hvad der gælder i overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Malerforbundet i Danmark. Og det har vist sig, at den ene overenskomstpart, Dansk Byggeri, bakker sit medlem 100 procent op.
- Vi har haft en snak med det lokale område, og mente det var naturligt at arbejdsgiverne bakkede os op. Det er jo ikke kun et problem for malersvendene, det er det jo også for mestrene, hvis sådanne firmaer går rundt og underbyder dem. Men Dansk Byggeri har altså valgt at beskytte denne her mester, og nu er sagen endt i Arbejdsretten, forklarer Steen Harup, formand for Malerne Fagforening Storkøbenhavn
De to litauiske malere er rejst hjem igen efter udført arbejde. Men der er endnu ikke sat nogen dato på sagens behandling i Arbejdsretten.
- Det er jo kun arbejdsnedlæggelser, der behandles som hastesager i Arbejdsretten, konstaterer Steen Harup tørt.
Børge Elgård, Dansk Byggeris direktør, sagde i sommeren 2003, at 'det vil være udtryk for dårligt lederskab hvis danske virksomheder ikke benytter sig af den billige østeuropæiske arbejdskraft i forbindelse med EU`s udvidelse i år 2004.' Han pegede på overenskomstens mindsteløn som et rimeligt niveau. Den lå dengang på 94 kroner i timen- rundt regnet halvdelen af en københavnsk bygningshåndværkers timeløn.
Efterfølgende fik Dansk Byggeri travlt med at trække i land igen. Men øjensynlig kun på skrømt.
Til gengæld glæder Steen Harup sig over, at malernes største overenskomstpartner, Danske Malermestre, indtager en helt anden holdning.
- Her er vi helt på linie, med en fælles holdning om at gå imod undergravelsen af overenskomsten. Det er jo ikke ensbetydende med, at alle malermestre har samme holdning. Men vi har aftalt med Danske Malermestres hovedstadsafdeling, Københavns Malerlaug, at vi holder et fælles møde for tillidsfolk og mestre i februar måned. Her vil vi diskutere konsekvenserne af af østudvidelsen og østaftalen
Told/Skat, politiet, Udlændingestyrelsen - og en ansvarlig fra partiet Venstre - er inviteret med på mødet, oplyser Steen Harup.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278