Der tegner sig et generelt billede af, at der står kreative danske spekulanter bag misbrug af arbejdskraft fra nye EU-lande, siger de københavnske maleres formand.
EU's udvidelse mod øst har ikke ført til nogen invasion af billig arbejdskraft fra øst, kunne ugebrevet A4 for nylig erklære på baggrund af tal fra Udlændingestyrelsen. Men spørger man Steen Harup, formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, får man et helt andet syn på udviklingen.
De officielle tal er skønmaling, de afspejler ikke virkeligheden. Der spekuleres i billig udenlandsk arbejdskraft, og udstationeringsdirektivet misbruges i stor stil, advarer maler-formanden.
- Jeg har også set på Udlændingestyrelsens tal. De omfatter kun dem der legalt kommer og søger opholds- og arbejdstilladelse. Jeg kan kun mindes ét tilfælde, hvor vi har fået en henvendelse fra Arbejdsmarkedsrådet for Storkøbenhavn om at godkende en ansøgning efter østaftalens regler. En som skulle ud i et malerfirma, hvor vi fik sagen forelagt for at tjekke, at han ville komme til at arbejde på en dansk overenskomst. Men altså kun én sag. I alle de andre sager er der efter vores mening generelt tale om et forsøg på at misbruge udstationeringsdirektivet, pointerer Steen Harup
Der tegner sig et generelt billede af, at der står kreative danske spekulanter bag oprettelsen af disse firmaer.
- Det er vores påstand, at i hver eneste af de tilfælde vi er stødt på, overholder man ikke udstationeringsdirektivet. Der er efter vores opfattelse tale om fup-firmaer, oprettet til lejligheden. Der tegner sig et generelt billede af, at der står kreative danske spekulanter bag oprettelsen af disse firmaer.
Men der er vel også eksempler på at det kører helt reelt efter udstationeringsdirektivet. At det drejer sig om et etableret firma i de nye EU-lande, der har solgt et produkt eller en ydelse her i Danmark, og sender deres håndværkere herop for at færdiggøre arbejdet?
Steen Haarup tager en dyb indånding og læner sig tilbage i stolen:
- Vi kender dem i hvert fald ikke. Vi har tegnet overenskomst med nogle af disse her firmaer. Men vi er ikke sikre på, at de på andre områder overholder udstationeringsdirektivet.
- Vi har desværre ikke myndighederne med som medspillere i det her, så det vi og de andre byggefag har gjort, er først og fremmest at sikre, at de her mennesker arbejder til samme løn som danske håndværkere. Det er vores opgave at tegne overenskomster, til gengæld mener vi at myndighederne bør leve op til deres ansvar, og sikre at de virksomheder, der opererer i landet, lever op til vores lovgivning.
Men at der er andet galt end manglende overenskomster, er Steen Harup fuldstændig klar over. I deres forsøg på at få indgået overenskomst med de østeuropæiske firmaer, der figurerer på papiret som arbejdsgivere, er Malernes Fagforening kommet under vejr med flere overtrædelser af lovgivningen.
Blandt andet er et polsk firma, der udstationerer arbejdskraft til renovering af en nogle ejendomme i København, kun af navn polsk. Firmanavnet er registreret i Polen få dage før renoveringen starter. Det er ulovligt at etablere et firma med udstationering af arbejdskraft som formål, og den danske hovedentreprenør er blevet politianmeldt.
- Jeg tror det var Carl Madsen, der i en af sine bøger sammenlignede dommerstanden med en spand lort, der har stået i årevis. Der kan den godt stå ubemærket i hjørnet, men hvis man begynder at røre i den så stinker det! Noget af det samme er tilfælde med med de her sager. Hver gang vi graver ned, så viser det sig, at der står danske spekulanter bag. Og jo mere man graver, jo værre ting kommer der frem, siger Steen Haerup, med stærkt eftertryk på den sidste sætning.
Det politiske system virker meget tungt, når det gælder om at tage det her problem op.
Malernes Fagforening har også gjort sig den ulejlighed at undersøge, om de otte østeuropæiske firmaer, der går igen i de seneste tre måneders sager om underbetaling, også er blevet registreret hos Told/Skat inden arbejdets påbegyndelse. De skal de ifølge loven. Men det var kun sket i ét tilfælde, forklarer Steen Haarup.
- Vi gjorde så det, at vi ikke blot sendte vores oplysninger til de relevante myndigheder, men også skrev et brev til Folketingspartierne, hvor vi gjorde dem opmærksom på hvad der foregår. Det er jo ikke småbeløb, det drejer sig om. Hvis vi overfører vores tal til landsplan, svarer det til at statskassen årligt unddrages moms for 33 millioner kroner. Og det er kun toppen af isbjerget. Vi mener at samfundet har et problem her. Politikerne har et problem. Myndighederne har et problem.
Fagforeningens mange anmeldelser til politiet har endnu ikke ført til noget konkret resultat. Der er endnu ikke rejst tiltale, og i ingen af tilfældene er arbejdet blevet stoppet på grund af mistanke om misbrug af udstationeringsdirektivet, omgåelse af momsloven eller lignende. Og tiden er en vigtig faktor i alle disse sager, fordi de udspringer af mistanke om misbrug af udstationeringsdirektivet. Direktivet tillader som udgangspunkt kun udstationering i tre måneder.
Den manglende reaktion irriterer tydeligt maler-formanden.
- Vi kunne godt efterlyse en klarere prioritering af opgaverne. Nu så jeg forleden i tv, at der var udkommanderet en større politistyrke til fodboldkampen mellem Brøndby og FCK. Jeg tror der blev nævnt et beløb på 600.000-700.000 kroner, det havde kostet med den politi-indsats. Og tænk på hvilke ressourcer der er blevet brugt til at sprede hash-salget i Christiania ud i resten af byen. Så kan vi altså godt være lidt irriterede over, at der ikke sker noget på vores område. Det gør vi også opmærksom på alle vegne, hvor vi kan komme til det. Men det politiske system virker meget tungt, når det gælder om at tage det her problem op.
Håndværkere udefra skal være velkomne - bare de arbejder på samme vilkår som vores egne kollegaer arbejder på.
- Det er mærkværdigt, at der tilsyneladende ikke sker noget. Heller ikke ikke i forhold til de ulovligheder vi har påpeget. Det strider mod ens retsfølelse. Skulle vi ønske noget, så er det helt klart, at nogle af de sager, vi mener er helt oplagte, bliver ført frem i retssystemet. Og at der kommer nogle domfældelser, som ud over bøder også indeholder konfiskation af den fortjeneste, der er opnået på ulovlighederne.
Steen Harup tror dog nok, at der en grundlæggende forståelse for problemet.
- Politiet siger de gerne vil gøre noget, men henviser til manglende ressourcer, og til manglende retningslinier. Men spørgsmålet er om reglerne er gode nok.
- Vi har som grundholdning, at håndværkere udefra skal være velkomne. Om de kommer fra Nordjylland eller fra Ztetin er underordnet - bare de arbejder på de vilkår og de overenskomster, som vores egne kollegaer arbejder på. Men vi mener, at der burde gælde en form for omvendt bevisbyrde. Derfor har vi stillet krav om, at firmaer der kommer til Danmark, skal have tingene i orden inden arbejdet overhovedet går i gang. Sådan at hvis de for eksempel ikke kan fremvise en kontrakt på arbejdet, og en registreringsattest fra Told/Skat, så er det i princippet illegalt arbejde, og myndighederne kan gå ind og stoppe festen.
Vores styrke ligger i et aktivt samspil med tillidsfolkene, og folkene ude på byggepladserne.
Foreløbig må de københavnske byggefag se på, at misbruget af arbejdskraft fra øst fortsætter uden indgreb fra myndighederne. Det får dog ikke Malernes Fagforening eller de andre byggefags-fagforeninger til at afblæse kampen. Tværtimod, forklarer de københavnske maleres formand
- Vi er klar over, at det er nu, der skal gøres noget, hvis det ikke skal gå helt galt. Og det ved de også i de andre byggefag, Derfor har vi netop i Byggefagenes Samvirke i København truffet en beslutning om, at vi vil lave en fælles hjemmeside, så vi kan koordinere indsatsen mere effektivt og oplyse medlemmerne om, hvad der sker. Og gøre det nemmere for dem at give os oplysninger. Akkurat som vi her i fagforeningen forsøger at gøre det på vores egen hjemmeside. Vores styrke ligger i et aktivt samspil med tillidsfolkene, og folkene ude på byggepladserne. Og den styrke vil vi benytte os af.
Klik ind på www.malerneshus.dk, hvis du vil følge med i Malernes Fagforenings løbende sager om misbrug af arbejdskraft fra de nye EU-lande.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278