10 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fordækt proces fra koloni til amt

Fordækt proces fra koloni til amt

Onsdag, 22. december, 2004, 00:00:00

Forkerte oplysninger og fortielser fik i sin tid FN´s Generalforsamling til at godkende, at Danmark indlemmede Grønland. Men Grønlands ret til selvbestemmelse er ikke forsvundet, fastslår en ny rapport.

Men Grønlands ret til selvbestemmelse er ikke forsvundet, fastslår en ny rapport.
Grønland blev taget af FN's liste over kolonier - eller som det hed: 'ikke-selvstyrende områder' i 1954, og formelt gjort til en del af Danmark. Betyder det, at Grønland ikke har ret til selvstændighed? Nej, svarer professor Gudmundur Alfredsson.
Gudmundur er professor ved universitetet i Lund, og medforfatter til en ny rapport om Grønlands og Færøernes ret til selvstændighed.
- Danmark fulgte ikke den tids lov og procedurer, da de indlemmede Grønland i Danmark. Der blev ikke afholdt nogen form for valg eller afstemning om spørgsmålet i Grønland, som der blev i Danmark.
- Grønlænderne blev ikke stillet overfor de tre valgmuligheder, som de burde have fået: et valg mellem uafhængighed, en associering til Danmark eller indlemmelse. Grønlænderne fik valget mellem at blive indlemmet eller fortsætte som koloni, fortæller Gudmundur Alfredsson til Arbejderen.
Den nye bog, 'The Right to National Self-Determination', er bestilt af den Nordatlantiske gruppe i Folketinget. Bogen gennemgår en række forskellige aspekter ved retten til national selvbestemmelse, set i forhold til international ret og det særlige forhold mellem Danmark og Færøerne og Grønland.
Den Nordatlantiske Gruppe har som fælles mål at arbejde for Færøernes og Grønlands selvstændighed, og består af folketingsmedlemmerne Høgni Hoydal fra Færøerne samt Lars Emil Johansen og Kuupik Kleist fra Grønland.

Danmark snød FN
I bogen har Gudmundur Alfredsson udvalgt 14 konkrete eksempler på, hvordan Danmark gav fejlagtige eller mangelfulde oplysninger til FN's Generalforsamling, der tog stilling til spørgsmålet i 1954.
Oplysninger fik Generalforsamlingen til at godkende indlemmelsen, fordi den tilsyneladende skete efter det grønlandske folks ønske. Grønland blev simpelthen taget af listen over ikke-selvstyrende områder i 1954, året efter at Grønland blev et dansk amt med den nye grundlov.
- Danmark koordinerede sin indsats med andre kolonimagter, hvor de styrede hele debatten om af-kolonisering. Konklusionen er, at Grønland stadig i dag har ret til selvstændighed - eller til at tage stilling til de to andre muligheder; samarbejde eller integration. Selv-bestemmelse handler jo om, at det er folkene selv der har retten til at bestemme, påpeger Gudmundur Alfredsson.
Han mener, at det næste skridt bedst tages gennem forhandlinger mellem Grønland og Danmark.
- Jeg håber de kan blive enige, så det ikke bliver nødvendigt at appellere afgørelsen fra 1954. Men hvis det bliver nødvendigt, er der jo mange eksempler på, at Danmark gav forkerte oplysninger.
- Retten til national selvbestemmelse findes formuleret masser af steder i international ret - allesammen konventioner, som Danmark har skrevet under på, såsom FN-Pagten, den internationale konvention om menneskerettigheder, og så videre. FN's liste er ikke den eneste, der har betydning.
- Men det betyder også meget, at Danmark officielt definerer grønlænderne som et 'oprindeligt folk'. I modsætning til færingerne, der defineres som et folk. I udgangspunktet har et folk ret til selvbestemmelse, mens et oprindeligt folk ikke har den ret.
- På den anden side har Danmark også anerkendt grønlænderne som et folk, blandt andet i ILO-konventionen, der netop handler om de arktisk folk. Danmark har altså to definitioner på området, påpeger Gudmundur Alfredsson.

Kræver officiel undersøgelse
Johan Lund Olsen er medlem af det grønlandske hjemmestyre for partiet IA. Arbejderen har talt med ham om den nye rapport.
- Nu må det næste skridt være at få en undersøgelse af hele forløbet omkring 1953, da Grønland blev en del af Danmark. Vi må have en uafhængig undersøgelse af et statsligt institut - men det er utroligt vigtigt at Grønland selv deltager i at afdække det forløb, og ikke bare overlader det til Danmark, mener Johan Lund Olsen.
Han var med i det grønlandske hjemmestyres Selvstyrekommission, der i 2000 undersøgte sagsforløbet i begyndelsen af 1950'erne. Den Nordatlantiske Gruppes rapport er en opfølgning på Selvstyrekommissionens arbejde.
- De centrale dokumenter i rapporten fra den Nordatlantiske Gruppe har vi selv gravet frem for tre år siden. De viser, at Danmark gav forkerte oplysninger til FN.
- Rapporten siger klart, at Danmark undlod at lade det grønlandske folk tage stilling, og vi anbefalede en nærmere afdækning af begivenhederne. Det krav må vi følge op på nu, siger Johan Lund Olsen.
Johan Lund Olsen foreslår en afdækning af forløbet i stil med det daværende DUPI's udredning om Thule-basen og den hemmelige, danske atomvåbenstrategi. Det grønlandske universitet kan passende deltage, mener han.
Et andet af Danmarks argumenter overfor FN var, at Danmark aldrig har udbyttet Grønland, fremgår det af den nye rapport.
- Jah, det er da et helt utroligt argument. Se blot på kryolitminen - den har skabt temmelig mange millionærer i Danmark. I det hele taget har mange danske firmaer tjent formuer på Grønland.
- Det fortsætter jo i dag. Hvis vi ser på Grønlands vigtigste eksport, rejer, så sker der en værdiforøgelse i Danmark, som Grønland ikke får del i. Når vi eksporterer rejerne til resten af verden går de over Danmark, påpeger Johan Lund Olsen overfor Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. dec. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland