Kristendemokraterne har genfremsat lovforslag mod eksklusivaftaler. Dansk Folkeparti vil stadig ikke stemme for et forbud selv om de egentlig støtter det.
Folketinget skal endnu engang behandle et forslag om at gribe ind i overenskomsterne på arbejdsmarkedet og forbyde de såkaldte eksklusivaftaler.
Det er Kristendemokraterne, der fremsætter forslaget. Partiet vil have loven Lov om beskyttelse mod afskedigelse på grund af foreningsforhold ændret.
Forslaget vil forbyde en arbejdsgiver i at kræve medlemskab af en bestemt fagforening ved ansættelse.
Det er ifølge Kristendemokraterne en beskyttelse af lønmodtagerne imod foreningstvang. Partiets begrundelse lyder blandt andet:
'Eksklusivbestemmelser er utidssvarende og ude af trit med mange lønmodtageres ønsker. Det er Kristendemokraternes opfattelse, at der bør være frihed til at vælge, om man som lønmodtager ønsker at være medlem af en forening, ligesom der bør være frihed til at fravælge medlemskab af en forening, uden at man af den grund risikerer ikke at blive ansat eller at miste sit arbejde'.
Kristendemokraternes forslag er en genfremsættelse af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens forslag i 2002 om at forbyde eksklusivaftaler.
Men VC-regeringen kunne ikke samle flertal imod eksklusivaftaler. Dansk Folkeparti blokerede for et forbud selv om partiet i bund og grund også er imod eksklusivbestemmelser.
Det er tidsspilde at genfremsætte lovforslaget, påpeger arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted, over for Arbejderen.
Han mener, at eksklusivaftaler i dag er et værktøj, som fagforeningerne kan bruge i kampen for at hindre østeuropæere i at ødelægge arbejdsmarkedet.
- Så længe østaftalen gælder, og så længe regeringen ikke er klar til at forbyde eksklusivaftaler også for de liberale erhverv, stemmer vi ikke for et forbud. Jeg vil gerne af med eksklusivaftalerne, men der skal ikke forskelsbehandles på arbejdsmarkedet. Arbejdsgiverne, som blandt andet tandlæger, advokater og læger, skal heller ikke have lov til at have eksklusivbestemmelser, siger Bent Bøgsted.
VC-regeringen lovede i 2003 at komme med en redegørelse for de gældende ordninger for de liberale erhverv for at vurdere behovet for at opretholde eksklusivaftalerne på dette område. Denne redegørelse er endnu ikke fremlagt. Kristendemokraternes lovforslag omfatter heller ikke et forbud for de liberale erhverv mod at indgå eksklusivaftaler.
Førstebehandlingen foregår den 14. januar i Folketinget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278