Regeringens lovforslag om jobcentre giver kommunerne større ansvar for de arbejdsløse, end der var lagt op til i den politiske aftale, mener FTF.
Kommunerne får langt større ansvar for at skaffe arbejdsløse et job end regeringen og Dansk Folkeparti har lagt op til i deres politiske aftale omkring kommunalreformen.
Det mener forbundet FTF, der har afgivet høringssvar til lovudkastet om beskæftigelsesindsatsen i kommunalreformen. Ifølge FTF får kommunerne på seks punkter mere at skulle have sagt omkring de arbejdsløse, end der var lagt op til.
Ifølge den politiske aftale får ti kommuner som et forsøg overdraget opgaven at tage sig af de arbejdsløse a-kassemedlemmer.
Men FTF kan hverken finde ordet ti eller forsøg i det lovudkast, der blev sendt til høring den 1. december. I lovudkastet gives der tværtimod en general bemyndigelse til beskæftigelsesministeren til at overgive statens beskæftigelsesindsats til kommunerne.
Der står i lovteksten heller ikke noget om en evaluering af forsøgene, eller at de er tidsbegrænsede til 2010, som der står i den politiske aftale, påpeger FTF.
Lovforslaget indeholder en række bestemmelser der giver den siddende minister myndighed til at overdrage opgaver fra staten til kommunerne eller fra staten til andre aktører. FTF opfordrer til at beskæftigelsesministerens beføjelser indskrænkes.
FTF hæfter sig i øvrigt ved, at fagbevægelsen kun vil få en symbolsk indflydelse på arbejdsmarkedspolitikken lokalt. Med kommunalaftalen vil arbejdsmarkedets parter kun få en rådgivende funktion omkring indsatsen over for de arbejdsløse. Samtidig bliver FTF heller ikke repræsenteret i de nye klagenævn, der bygges op omkring jobcentrene.
I et andet høringssvar udtrykker LO, FTF, Dansk Arbejdsgiverforening og arbejdsgiverforeningen SALA i fællesskab betænkelighed ved hele beskæftigelsesdelen i kommunalreformen.
De peger på behov for præciseringer, når det gælder kommunernes opgaver og at der er tale om forsøgsordninger, når kommunen får hele ansvaret for de arbejdsløse.
'Det er fortsat parternes holdning, at et statslig forankret og styret beskæftigelsessystem bedst ville kunne ruste Danmark til de udfordringer, som fremtiden byder på', hedder det blandt andet i svaret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278