Ansatte og tillidsfolk i Danmarks største blomstereksportfirma føler deres job hænger i en tråd. Ledelsen afviser flytteplaner.
Ledelsen af GASA Group kræver en lønnedgang på mellem 10 og 15 procent for de ansatte, som er medlemmer af 3F. I sidste uge vendte de 100 ansatte på terminalerne i Odense og Århus imidlertid tommelfingeren nedad til kravet. Hvad der nu sker er usikkert. Et forhandlingsmøde på torsdag er udsat til næste uge. Tillidsfolk og ansatte frygter, at det kan ende med udflytning af arbejdspladser til GASA i Holland
GASA Group har for nylig skiftet medlemskabet af Gartneribrugets Arbejdsgiverforening ud med et medlemskab af Land- og Skovbrugets Arbejdsgiverforening. Der er imidlertid meget stor forskel på overenskomsten i de to arbejdsgiverforeninger. Blandt andet på hvad overenskomsten giver på skæve arbejdstider og ved overarbejde eller weekend-arbejde.
Hans Jørgen, faglig sekretær i 3F Logistik og Byg Århus, er ikke i tvivl om, at GASA har skiftet arbejdsgiverforening for at presse lønnen ned.
- Vi vil blive omfattet af en ny overenskomst, der har en anden definition af arbejdstiden. Vi skal blandt andet arbejde længere om dagen og også lørdag til en normal timeløn. Der er ingen tvivl om at de har skiftet arbejdsgiverforening for at spare penge til lønningerne, siger han til Arbejderen.
Den administrerende direktør for GASA Group, Michael Honeré, afviser overfor fagbladet 3F, at det handler om lønnedgang. Han vil bare have indført en fleksibilitet, hvor de betaler den løn, som de ansatte skal have.
- Vi ønsker at have vores medarbejdere til rådighed på de tidspunkter både på dagen og hen over sæsonen, hvor vi har mest brug for dem, siger Michael Honeré.
Men den forklaring holder ikke, mener Hans Jørgen. GASA Group har folk til rådighed når de har brug for dem i dag. Det er kun et spørgsmål om betaling, påpeger han.
Ledelsen har afvist at have planer om udflytning af arbejdspladser. Men det har ikke beroliget Hans Jørgen.
- Alt det, som GASA eksportere til syd for grænsen, kan pakkes i Holland. Det er det meste der går den vej. Det, de sender til Norge eller Finland, vil være naturlige at pakke i enten Odense eller Århus, siger han.
Den lokale overenskomst for GASA Group«s ansatte i Odense og Århus udløber til marts. Derfor haster det at få en ny aftale på plads. Men hvor forhandlingerne ender vil Hans Jørgen ikke spå om. Funktionærerne og kontorpersonalet er ikke blevet mødt med krav om lønnedgang. Men disse grupper kan se frem til et lønstop for 2005.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278