Uddannelse, faglige udrykningshold og lokale udviklingscentre er LO´s svar på udflytning af arbejdspladser. LO fremlagde mandag en ti-punkts plan.
- Globaliseringen kan blive en kæmpe fordel for alle danskere, hvis vi tackler det rigtigt. Men det kræver, at vi i god tid løser de udfordringer, som globaliseringen stiller. Det har regeringen forsømt. LO har derfor lavet en plan, der løser mange af de problemer, som udflytning af arbejdspladser skaber.
Det siger LO-formand Hans Jensen om den ti punkts plan, som han offentliggjorde på et valgmøde i Odense i mandags. På mødet deltog blandt andet erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) og partiformand Mogens Lykketoft (S).
Baggrunden for LO's ti punkts plan er de mange fyringer, der følger i kølvandet på udflytning af arbejdspladser og den kendsgerning, at kun en tredjedel af dem, med de korteste uddannelser, har deltaget i efteruddannelse de sidste to år.
Planen består af efteruddannelse, faglige udrykningshold ved massefyringer og såkaldte regionale innovationscentre eller udviklingscentre.
Mange virksomheder, som blandt andet Flextronics, Vestas og Man B&W Diesel, har i løbet af 2004 fyret ansatte i forbindelse med udflytning. I perioden fra 4. kvartal i 2003 til 3. kvartal i 2004 blev 13.200 ifølge LO ramt af stører fyringsrunder. Og dette tal vil ikke blive mindre i 2005, vurderer LO.
- Vi kan lige så godt erkende det. Vi kommer til at opleve nye store fyringsrunder på virksomheder rundt om i Danmark på grund af udflytning. Uddannelse er kodeordet. Derfor er det afgørende at støtte medarbejdernes egen motivation for at uddanne sig. Det gør man bedst ved at give hver enkelt lønmodtager flere rettigheder, siger Hans Jensen.
Han mener samtidig, at fagbevægelsen har et medansvar for at sikre danske arbejdspladser. Og for at rykke ud, når ulykken er på vej til at ske.
- Vi vil derfor i fagbevægelsen etablere en udrykningsstyrke, der kan hjælpe de ansatte på en virksomhed, som er truet af udflytning eller helt er på vej til at blive nedlagt, siger LO formanden.
Udrykningsstyrken skal består af folk, der kan hjælpe inden for eksempelvis virksomhedsøkonomi, produktionsomlægninger og nye måder at arbejde på. Formålet er at hjælpe de ansatte med at se på, om der er muligheder for at redde hele eller dele af arbejdspladsen gennem omlægninger eller effektiviseringer.
I forbindelse med udliciteringer i det offentlige kan udrykningsstyrken sikre eksperthjælp til de ansatte for at give et kontrolbud, forestiller Hans Jensen sig.
For mærkbart at kunne sætte ind over for globalisering og virksomhedslukninger skal man blandt andet åbne for bedre muligheder for iværksættere i form af støtte til lån, garantier og indskud til medfinansiering af husleje og opkøb af dele af forladte fabriksbygninger, skriver LO blandt andet som baggrund for den fremlagte plan.
LO's 10-punktsplan
* Ret til seks måneders efteruddannelse hvert femte år.
* Faglig udrykningsstyrke, der kan hjælpe lukningstruede virksomheder og ansatte der fyres.
* Regional udviklingsfond, der skal skabe investeringer og vækst i særligt udsatte områder.
* Fjernelse af begrænsninger for voksenlærlinge, så flere kan få en uddannelse.
* Ret til undervisning i it for alle ledige.
* Ret til vejledning i muligheder for at blive uddannet til et nyt job.
* Bedre mulighed for efteruddannelse af ledige - grænsen på seks uger skal ophæves.
* Bedre jobrotation, så ansatte kan få uddannelse og ledige komme i arbejde.
* Regionale innovationscentre, der kan skabe udvikling i små og mellemstore virksomheder.
* Bedre varslingsregler, der kan sikre mere uddannelse til ansatte, der afskediges.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278