12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Læge-kritik af Foghs valgløfte

Læge-kritik af Foghs valgløfte

Torsdag, 03. februar, 2005, 00:00:00

De lægefaglige vurderinger af, hvilke patienter, der har størst behov for behandling, bliver kørt ud på et sidespor af regeringens valgløfter.

VC-regeringen går til valg på en kommunalreform, der vil indføre mere marked i sygehusvæsenet. Planen er, at sygehusenes økonomi skal gøres mere afhængig af, hvor mange operationer, de kan gennemføre om dagen, ligesom der skal være mere frit valg i sygehusvæsenet.
Men nu overhaler regeringen hele sygehusreformen indenom ved at lancere et valgløfte om mere frit valg: alle patienter skal efter en måneds ventetid have ret til at henvende sig på et privathospital for at blive behandlet. Det er et valgløfte, som vil få kasseapparaterne til at klinge hos privathospitalerne.
Claus Munk Jensen, der er overlæge på Herlev Sygehus, er stærkt bekymret over konsekvenserne af markedskræfter i sygehusvæsenet, og kritiserer regeringens valgløfte:
- Får vi en generel regel på en måned vil vi se, at forskellige markedskræfter får indflydelse på, hvem der bliver opereret først på privathospitalet. Det vil typisk blive sådan, at de patienter, man nemmest tjener flest penge på, bliver opereret først. Dem man tjener dårligst på, fordi drg-taksten er ringene, vil man tage til sidst, siger Claus Munk Jensen til Amtsrådsforeningens blad, Mandat.
Ifølge ham strider en nedsættelse af ventetiden til en måned direkte imod de lægefaglige anbefalinger.
- Har man en smertefuld brok skal man helst opereres så hurtigt som muligt. Har man en skæv tå, der generer , når man løber sit årlige Erimitageløb, kan man godt vente. Den lægelige prioritering har altid opstillet patienterne i en rækkefølge, i forhold til, hvem der havde største behov. Den rækkefølge forsvinder med generelle regler om ventetid, siger han.
Imidlertid er det også et valgløfte, som hurtigt kan komme til at koste samfundet mange millioner af unødvendige kroner.
Dels er en behandling på privat hospital langt dyrere end på et offentligt hospital. I gennemsnit koster en behandling hos det offentlige 20.000 kroner, mens prisen er 28.000 kroner i gennemsnit på det private hospital.
Men dertil kommer, at det private hospital ofte behandler folk, som det slet ikke er nødvendigt at behandle.
- Opererer man allerede efter fire uger, kommer man til at operere patienter, der egentlig ikke har brug for det. Der vil ske en overbehandling, siger Claus Munk Jensen.
Han nævner for eksempel meniskskader i knæet, eller skulderskader, der typisk observeres i et halvt års tid, før der opereres, fordi de ofte går i sig selv igen efter en tid.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland