Ud med en regering der har sendt Danmark i krig - og ind med arbejdsløse i den offentlige sektor, så vi kan få øget velfærd, siger Enhedslistens Line Barfod
- Noget af det allervigtigste ved det her valg er at få afgjort, om vi fortsat skal have en krigsregering, med en statsminister der har ført os ud i en krig bygget på løgn - en krig som foreløbig har kostet over 100.000 mennesker livet.
Line Barfod, Enhedslistens spidskandidat i København Amt, lægger hårdt ud på en af valgkampens ømme tæer.
Men siger I det ikke bare, fordi meningsmålingerne viser det er populært? Var det ikke også det, der fik jer til at gå ind i en kampagne mod dankort-gebyret. Er I sådan nogle populister, der render i halen på folkestemningen?
- Nej, vi har jo hele tiden været imod Irak-krigen, og imod besættelsen. Og hele tiden presset på for at få rejst det spørgsmål i den folkelige debat. Og dankort-gebyret er jo utroligt vigtigt. For det afslører, hvem der bestemmer i vores samfund. Vi mener ikke det skal være bankerne - eller de store virksomheder - der bestemmer. Vi vil have Nationalbanken til at stå for Dankortet, ligesom Nationalbanken står for mønter og sedler.
Næsten gratis at få folk i arbejde
Et andet vigtigt tema for Enhedslisten er fordelingen af arbejdet, så folk ikke bliver nedslidt, af at skulle løbe alt for hurtigt - og at få skabt nye arbejdspladser. Her har Enhedslisten fundet den såkaldte skraldemandsmodel fra 90'erne frem igen
- Hvis fire i arbejde deles om arbejde og indtægt med en arbejdsløs, kan de komme ned på 30 timer og kun gå 100 kroner ned i løn om ugen, forklarer Line Barfod.
Men er det ikke et papir-forslag? Det kræver jo arbejdsgivernes accept - og det kan vel slet ikke lade sig gøre på mindre virksomheder?
- Det kræver lovgivning, for at man kan tage dagpengene med ind i denne her model. Det var jo lidt det man gjorde under SR-regeringen, med mulighed for sabbatorlov og uddannelsesorlov og så videre. Og mindre arbejdsgivere i samme område, for eksempel flere små butikker, kunne måske finde ud af at dele lidt imellem sig. Det gælder om at turde tænke lidt anderledes.
Enhedslisten vil også indføre en ret til to ugers efteruddannelse om året
- Det skal være en ret på linie med retten til ferie og til barsel. Og det skal være medarbejderen selv, der bestemmer efteruddannelsens indhold. Det vil jo også skabe plads til flere i arbejde.
Enhedslisten vil også have ti procent flere ansatte i kommuner og amter, for at forbedre den offentlige service. Det vil være ganske gratis med de lavest lønnede som pædagogmedhjælpere og hjemmehjælpere, da udgifterne til deres løn opvejes af de sparede penge til udbetaling og administration af dagpenge, samt af større skatteindbetalinger, forklarer Line Barfod.
- For eksempel vil det højst koste 200 millioner kroner mere om året at få alle 7000 arbejdsløse pædagoger og pædagogmedhjælpere i arbejde - og dermed forbedre pasningen af vores børn. Og så har vi slet ikke regnet med med gevinsten ved mindre stress og nedslidning, og dermed færre sygedage.
Et reelt frit valg
Enhedslisten vil gøre alt for at rulle privatiseringen af velfærden tilbage, og for eksempel sikre ældre reelt frit valg - til hvad deres hjemmehjælpstimer skal bruges til, siger Line Barfod.
- Man har indført tidsstudier, som om vi var tilbage på radiofabrikken Bella i 50'erne. Arbejdet skal organiseres helt anderledes, med udgangspunkt i de ældres behov.
Også de unge skal have reelt frit valg - til uddannelse. Foghs 'uddannelsesgaranti' giver Line Barfod ikke meget for. Og slet ikke med den indbyggede trussel om at man mister kontanthjælpen
- Det er allerede sådan i dag, at hvis man siger nej til at tage et arbejde, så mister man kontanthjælpen. Men man har ikke været i stand til at tilbyde noget arbejde til de unge
Men nu tilbyder Fogh jo en uddannelse i stedet?
- Ja-ha, men han har jo samtidig fjernet skolepraktikken, som gav en uddannelsesgaranti til de unge. Og nogle af de unge på kontanthjælp har også andre problemer at slås med. Og kontanthjælpen er så lav, at mange kun har 1500 kroner om måneden at leve for. Så pisken er der allerede, Fogh har været der
Også det vil Enhedslisten gøre noget ved.
- Alle overførselsindkomster skal hæves med mindst 1000 kroner om måneden. Og alle skal op på mindst 12.000 kroner om måneden.
Er det en form for borgerløn - et beløb alle skal have uanset hvad?
- Nej, sådan er det ikke. Det er ikke sådan, at de skal have det, hvis de siger nej til arbejde.
S for tæt på Venstre
Her står vi med en regering, der har ført Danmark ud i en ulovlig krig, som et flertal af befolkningen var imod. En regering som har spillet bankernes og de store virksomheders spil, og forringet vilkårene for landets fattigste. Alligevel er det regeringen, der scorer i meningsmålingerne, ikke oppositionen, som I jo hører til. Hvordan kan det være?
- Ja, åbenbart har regeringen stadig størst troværdighed, selvom vi kan påvise hvad den har foretaget af nedskæringer og forringelser. Jeg tror at en af grundene er, at Socialdemokraterne har lagt sig for tæt på Venstre, så man næsten ikke kan se forskel, vurderer Line Barfod.
- For eksempel burde Socialdemokraterne allerede for flere år siden have sagt fra overfor hetzen mod indvandrerne, i stedet for at følge i hælene på Dansk Folkeparti. Selvfølgelig kan vi ikke i Danmark i dag bare åbne grænserne. Men vi kan sagtens tage mod flygtninge, som flygter fra død og tortur. Og også give folk lov til at gifte sig med dem de vil. Og selvfølge skal den lave starthjælp afskaffes - den fremmer i hvert fald ikke integrationen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278