På Århus Sygehus er det svært at finde støtter til Fogh-regeringen. I stedet efterlyser de ansatte en reel valgkamp på værdier i stedet for løfter og taldiskussion.
Træt af amerikansk valgshow
På Århus Sygehus er det svært at finde støtter til Fogh-regeringen. I stedet efterlyser de ansatte en reel valgkamp på værdier i stedet for løfter og taldiskussion.
Har Fogh-regeringen overhovedet gjort noget godt siden valget i 2001?
De personer, som Arbejderen møder en torsdag formiddag, har svært ved at nævne noget. Vi befinder os i kantinen på byens gamle kommunehospital, som nu er en del af det store Århus Sygehus.
Her bliver der efterlyst holdninger til velfærdssamfundet, EU og krigen i Irak i den valgkamp, der kører på højtryk. Mange vigtige spørgsmål og værdier er helt fraværende i debatten. Der er for meget præsidentvalg over valget.
- Vi skal ikke tage valgkampen for mere end det er. Et show og så skal man selv tænke sig om og finde ud af, hvad politikerne står for, siger Else Marie, økonoma og kantineleder på Århus Sygehus.
Hun stemmer ud fra partiernes holdning til sundhedspolitik og uddannelsespolitik. Og de spørgsmål synes hun ikke er nok fremme i debatten.
Hun svarer uden tøven nej til, at Fogh regeringen har gjort det godt. Og kan ikke nævne noget som helst godt ved den borgerlige regeringen, selv om hun står og tænker i længere tid.
- Det er ikke min regering, der sidder i Folketinget i øjeblikket. Jeg er ikke til alt det der privatisering og alt hans fritvalgssnak. De glemmer at sige, at det koster i den anden ende, siger Else Marie, der dog også påpeger, at alle partier vil privatisere.
Else Marie er ved at forberede det stor rykind omkring middagspausen og skal videre med arbejdet.
Hvor er krigen
I den anden ende af kantinen sidder patientchauffør Henrik Andersen og læser i en bog.
Efter hans opfattelse har der været en stærk højredrejning i samfundet de senere år. Danmark bevæger sig hen imod et kontrolsamfund. Og selv om vi har en liberalistisk regering er den personlige frihed truet. Det er længe siden, der har været så mange indgreb i den personlige frihed, som de seneste tre år, mener han.
Når Henrik Andersen skal sætte sit kryds, vil han både tænke på krigen i Irak og EU. FN skal så hurtig som muligt have overdraget kontrollen med Irak, mener han .
Men er Mogens Lykketoft svaret? Det er Henrik Andersen ikke overbevist om.
- Jeg synes, at Anders Fogh har fået storhedsvanvid. Fogh har fået os med i en krig. Inden han fik Danmark med har han undersøgt, om han kunne blive stillet for en krigsforbryderdomstol. Han var jo klar over, at den var gal. Men jeg er ikke overbevist om, at Lykketoft er meget bedre Jeg er lidt i et dilemma og har ikke taget stilling til, hvad jeg stemmer, siger Henrik Andersen.
Han savner også debatten om EU i valgkampen. Danmark mister mere og mere suverænitet, men det diskuterer vi ikke.
- Det show med Fogh og Lykketoft er ikke godt. Det minder mere om en amerikansk præsidentvalgkamp. Alene de tv-shows de laver går hen over hovedet på de almindelige borgere, siger Henrik Andersen.
Stor højredrejning
Det danske samfund vil ikke få det godt med fire år mere med Fogh som statsminister. Højredrejningen er alt for stor i Danmark, mener Damir Obad.
Han er medicinstuderende og sidder i kantinen og læser sammen med en kammerat. Damir Obad er ikke nogen fan af Socialdemokratiet. Der imod kan han bedre forestille sig, at Marianne Jelved kan hindre højredrejningen i Danmark.
Efter hans opfattelse har de Radikale en anstændig udlændingepolitik, til ulandsbistand, EU-politik og til, at Danmark ikke skal gå i krig uden et FN-mandat.
- Jeg går ikke efter valgflæsk. Partierne skal ikke sige det, som de tror vælgerne vil hører. De skal have en mening og holde fast på trods af meningsmålingerne. Valgshowet, der kører nu, er et cirkus, siger han.
De lover og lover
På vej ud af kantinen møder vi servicemedarbejder Hanne Thomsen, der gør rent. Hun synes, at det er svært at bestemme sig til hvilket parti, der skal have hendes stemme. Men hun tror, at hun vil stemme på Socialdemokratiet. Hendes erfaring er, at politikerne lover og lover, men ikke holder deres løfter.
- Jeg vil ikke sige, at krigen i Irak ikke betyder noget for mig. Men vi har det meget med at fokusere på noget, og når der sker noget nyt, tænker vi ikke længere over det andet. Jeg tror, at vi har skubbet krigen om bag i hovedet. Krigen afgør ikke min stemme, siger Hanne Thomsen.
Ikke en god valgkamp
Vi finder tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne, Anja Toftbjerglund Laursen, på hendes kontor. Hun mener, at det er velfærden og holdningen til, hvordan vores samfund skal se ud på længere sigt, der er vigtigt.
- Vi skal alle have lige ret og lige adgang til sundhedsydelser, siger hun.
Fogh regeringen har ikke gjort det særlig godt, mener hun og henviser til ventelistegarantien. Ventelistegarantier sikrer nemlig ikke, at patienter får de samme rettigheder. Det er tvært imod de stærke patienter, det gavner mest.
Men også krigen i Irak betyder noget for Anja Toftbjerlund Laursen. De danske soldater skal trækkes hjem og den holdning vil have betydning, når hun skal sætte sit kryds.
- Det har ikke været en god valgkamp. Politikerne har ikke forholdt sig til, hvad de vil på længere sigt med Danmark. De har taget nogle pakker ned fra hylden og forholder sig til små bider i stedet for at have en samlet holdning. Det er ærgerligt, siger tillidsrepræsentanten.
Velfærdssamfundet er det vigtigste
Jette Ohlsen er fællestillidsrepræsentant for sygehjælperne og social- og sundhedsassistenterne. Hun har kontor på den anden side af gangen og har været medlem af Socialdemokratiet i mange år. Velfærdssamfundet er det vigtigste i valgkampen, mener hun.
- Jeg synes det er vigtigt, at der ikke er forskel på mennesker. Når vi snakker fritvalg i kommunerne, på sygehusene og når vi snakker ventelister, er det vigtigt, at alle får de samme tilbud og muligheder. Og så skal vi have et godt arbejdsmiljø. Regeringen giver ikke muligheder nok til, at de ældre kan blive på arbejdsmarkedet, siger hun.
- Regeringen har ikke ført noget godt med sig. Krigen i Irak og den debat er slet ikke en del af valgkampen. Valget drejer sig om her og nu - og journalisterne glemmer helt, hvad der er sket. I en valgkamp må man evaluere det, som den siddende regering har lavet. Og, jeg kan ikke fremhæve noget godt, siger hun.
Jette Ohlsen mener også, at de ansatte i sundhedsvæsnet er en overset gruppe. Hele grundlaget for at have et godt sygehusvæsen er fraværende i valgkampen.
- Hvilke forhold skal vi have på arbejdsmarkedet. Gennem de sidste fire år har jeg været igennem kraftige besparelser her på sygehuset. Den ene tilfredshedsundersøgelse efter den anden siger, at sygeplejerskerne og andre grupper har meget travlt og er for få. Det er ikke med i valgkampen, fordi tillidsfolk eller fagforeninger ikke bliver inviteret med. Politikerne lover og lover, men hvor er deres bagland, siger hun.
- Valgkampen er en gang opreklameret fis. Jeg synes valgkampen kører for meget på de to hoveder. Den skulle i stedet have kørt på grundværdier eller på de forskellige partiers grundholdninger. Vores valg bliver mere og mere amerikansk, slutter Jette Ohlsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278