I disse dage afgøres det, hvem der skal eje Danmarks største energiselskab, Elsam.
Kampen om hvilket firma der skal sende strømmen igennem de lokale ledninger og dine stikkontakter er i fuld gang. I disse dage afgøres et vigtigt slag om Danmarks største el-producent Elsam. Både danske, statsejede Dong og det statsejede svenske energiselskab Vattenfall vil gerne have fingre i Elsam.
Elsam ejes af en række kommunale el-selskaber. Stort set allesammen har besluttet at sælge deres aktier til enten Dong eller Vattenfall.
I fredags besluttede Aalborg Kommune på et ekstraordinært byrådsmøde at sælge samtlige sine aktier i elselskabet Elsam til svenske Vattenfall for 1,2 milliarder kroner. Kun fem ud af byrådets 31 medlemmer stemte imod salget. En af dem var Preben Pedersen fra det Radikale Venstre.
- Jeg har altid været imod et privat monopol og for et forbrugerejet selskab. Et offentligt energimonopol bør være under offentlig kontrol. Det er udtryk for krejler-politik når et flertal i byrådet vælger at sælge til højestbydende uden at tænke langsigtet på forbrugernes intereser, fastslår Preben Pedersen.
Han er ikke i tvivl om at indlemmelsen af Elsam i et stort el-monopol, vil betyde højere priser for de lokale el-forbrugere.
Hidtil har Aalborg hvert år høstet et årligt million-udbytte fra elselskabet. Sidste år kom der 21 millioner kroner i kassen. Heraf blev en del af pengene brugt til at vedligeholde nettet og sætte el-prisen ned. Vattenfall derimod vil bruge overskuddet til at sikre profit til sine egne aktionærer. Det er økonomisk logi, mener Preben Pedersen.
I stedet burde Aalborg Kommune have beholdt sine aktier.
- Det er et valg mellem pest eller kolera at skulle vælge mellem Vattenfall og Dong. Dong skal jo børsnoteres og 49 procent af aktierne sælges inden ti år. Nu sker der det, at kommunen får 1,2 milliard kroner i kassen. Et flertal i byrådet vil bruge pengene på at nedbringe kommunens gæld. 40 procent af de penge der bruges til gældsafvikling går til skat til staten. Og så er pengene næsten spist op.
Inden udgangen af maj måned vil byrådet tage endelig stilling til, hvordan pengene skal fordeles.
De fem byrådsmedlemmer der er imod salget, kræver nu en juridisk undersøgelse af, om det er lovligt at bruge de værdier - som er optjent af de lokale el-forbrugere igennem årene - til at afvikle kommunens gæld.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278