13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det bliver op ad bakke

Det bliver op ad bakke

Torsdag, 10. februar, 2005, 00:00:00

Valgsejren til regeringen stiller store krav til fagbevægelsen, kommunisterne og venstrefløjen.

I Enhedslisten er der glæde over det bedste valg, siden partiet kom i Folketinget for første gang i 1994. Men der er malurt i sejrspokalen: Det lykkedes ikke at vælte regeringen.
- Det kan gå rigtig slemt, med Anders Fogh fortsat ved magten de næste fire år. Jeg tror, vi vil opleve voldsomme forandringer af velfærden og angreb på fagbevægelsen, siger Frank Aaen til Arbejderen.
Aaens partifælle Line Barfod advarer om, at regeringen vil bruge kommunalreformen til at gennemtvinge privatiseringer og undergravning af velfærdsydelserne.
Det samme gør Jørgen Petersen, formand for DKP/ML.
- Sandheden er, at regeringen i forbindelse med kommunalreformen vil gennemføre et angreb på selve kernen i velfærden. Der vil komme en lang række udliciteringer og privatiseringer af alt fra ældrepleje og børnepasning til sundhedsydelser, under dække af 'fritvalgsordninger', siger Jørgen Petersen til Arbejderen.
Nederlaget for Socialdemokraterne er et udtryk for dette partis strategiske krise - et formandsskifte klarer det ikke, understreger DKP/ML's formand.
- Socialdemokraterne har i regering gennemført en lang række privatiseringer og udliciteringer, og også i opposition ført en nyliberal politik, der har blottet partiets flanker for højrefløjen - ikke mindst for Dansk Folkeparti.
Jørgen Petersen glæder sig til gengæld over Enhedslistens fremgang, og ønsker partiet til lykke med det flotte valgresultat.
- Enhedslisten er det eneste parti, der har skilt sig ud fra den nyliberale politik. Partiet har kunnet samle stemmer fra krigs- og unionsmodstandere og fra den kæmpende ungdom.
DKP/ML-formanden mener, at kræfterne nu skal lægges i at skabe det politiske alternativ til den nyliberale politik.
- Vi vil arbejde for at styrke arbejderklassens enhed, med afsæt i en aktiv og politiseret fagbevægelse, siger Jørgen Petersen.
Også Jan Mathisen fra Fagligt Ansvars sekretariat peger på nødvendigheden af at genrejse fagbevægelsen som en politisk aktiv kraft.
- Vi forsøgte sammen med LO Storbyerne at sætte dagsordenen med den aktive fagbevægelses krav til en alternativ politik. Men det druknede i de politiske partiers og ikke mindst mediernes præsidentvalgs-dagsorden.
- Nu må vi tage diskussionen, om hvad vi kan gøre bedre. Fagbevægelsen skal selv turde tage fat i problemer som den tiltagende nedlæggelse af arbejdspladser. Turde tage en selvstændig holdning - og også handle derefter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland