13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

DONG feder gåsen

DONG feder gåsen

Lørdag, 12. februar, 2005, 00:00:00

På bare én uge har DONG opkøbt næsten hele den danske produktion af el. Næste skridt at sælge DONG til en stor udenlandsk koncern.

Uanset om du kommer fra Sjælland, Jylland, Bornholm eller Fyn, vil du fremover få produceret din el fra ét og samme selskab: Dansk Olie Og Naturgas, DONG.
I denne uge har det statsejede selskab brugt 26,6 milliarder kroner på at gå på storindkøb i den danske el-sektor.
For 10,5 milliarder købte DONG torsdag i alt 350.000 kunder i Københavns Energi. Handelen kommer kun få dage efter, at selskabet opkøbte en ordentlig luns af Elsam for ti milliarder, så DONG i dag sidder på næsten 2/3 af aktierne. De store beløb imponerer ikke professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Frede Hvelplund.
- DONG har fået de to selskaber til en billig pris. Elsams kraftvarmeværker, som producerede strøm til hele det jysk-fynske system, var gældfri og gav hvert år overskud. Nu risikerer kommunerne og forbrugerne i stedet stigende elpriser, fordi produktionen samles i et monopol. Formålet er at få penge i kommunekassen her og nu. Det er ikke særlig langsigtet, udtaler han til Arbejderen.
Han bor selv i Aalborg og kan slet ikke forstå, hvorfor kommunen har solgt af sin ejerandel i Elsam.
En vigtig brik i at forstå logikken i kommunerne, skal dog nok findes i kommunernes trængte økonomi. Kommunerne er presset af skattestoppet, kombineret med regeringens valgløfter. Derfor er der brug for penge i kassen, vurderer energiprofessoren.
Samtidig har DONG opkøbt næsten hele el-produktionsselskabet Energi E2 for seks milliarder kroner og næsten hele NESA, der sælger el til 535.000 kunder over hele landet og driver og vedligeholder nettet i Nordsjælland, Roskilde og de fleste omegnskommuner. På indkøbsturen har DONG kørt med indkøbsvognen side om side med Vattenfall.
- Hele diskussionen om, hvorvidt svenske Vattenfall eller DONG, skulle opkøbe de lokale kraftværker. har ikke kunnet hidse mig op. DONG's formål med opkøbene har jo ikke været sikre et uafhængig dansk el-selskab, men derimod at fede gåsen inden den skal slagtes. Regeringen har hele tiden haft som erklæret målsætning at sælge DONG - i første omgang halvdelen - til udlandet, fortsætter Frede Hvelplund.
Han vurderer at enten svenske Vattenfall, tyske E.ON eller Preussen Elektra vil opkøbe DONG.
- De vil være interesseret i at købe DONG for at eliminere konkurrencen. De store elselskaber bygger kraftværker, der kan holde i 30-40 år. Derfor er de kede af, hvis prisen på el går i den forkerte retning, vurderer Frede Hvelplund.
Det nye DONG får en årlig omsætning på cirka 30 milliarder kroner - og kommer dermed op blandt de ti største danske virsksomheder. Det vil sige på størrelse med Novo Nordisk og Coop Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland