13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Storbønderne får modstand

Storbønderne får modstand

Tirsdag, 15. februar, 2005, 00:00:00

- Vi vil se tusindsvis af landmænd gå konkurs i de kommende år, forudser Egon Sørensen. På sigt vil fødevaremonopolerne bruge østeuropæiske dyr i produktionen.

Det er navnet på en ny husmandsbevægelse, der er under opbygning i Danmark. Og det er husmandsbevægelse med stort H. For foreningen er dannet i direkte opposition til storbønderne i landbrugets top og hele det agroindustrielle kompleks, der i dag sidder tungt på magten.
Arbejderen er draget på landet en frostklar og blæsende kold februardag. Vi besøger Egon Sørensen, der er formand for foreningen 'Frie Bønder-Levende Land', på hans husmandssted udenfor Skanderborg.
- Den udvikling, som landbruget er i, kan simpelthen ikke fortsætte. Gælden vokser og vokser, og den skal forrentes. På landbrugsskolerne lærer de, at man skal investere endnu mere, blive endnu større, og optage endnu mere gæld. Det er vejen frem, siger de. Men sandheden er, at vi vil komme til at se tusindvis af landmænd gå konkurs. Den eneste årsag til, at det ikke allerede er sket, er den lave rente, lyder den dystre forudsigelse fra Egon Sørensen.
Han mener, det er en udvikling, der er accelereret med EU´s landbrugsordninger:
- Den ekstreme centralisering af jorden er ikke sket ad naturlig vej. Den er skabt kunstigt via EU's asociale ordninger: Tag for eksempel formanden for Tolvmandsforeningen, (der er en organisation for de største jordejere, red). Han får 3,5 millioner kroner i EU-støtte hvert år. Jeg får omkring 100.000.

En ny husmandsbevægelse
Egon Sørensen forudser, at der i fremtiden kun vil være plads til nogle få tusinde fuldtidslandbrug, som vil blive drevet som egentlige fabrikker.
Resten af jorden vil blive drevet af små deltidslandmænd, der har lønarbejde ved siden af. Og det er disse små deltidslandmænd - vor tids husmænd - som Egon Sørensen og hans forening vil organisere og være interesseorganisation for. Og han drømmer om, at de nye husmænd en dag kan få deres egne skoler og institutioner igen.
- I dag er al landbrugsuddannelse og konsulentvirksomhed rettet ind mod de allerstørste og mest moderne brug. Men dem vil der måske være 5-6000 af i Danmark på sigt. Der er brug for at etablere en helt ny uddannelse, der er rettet mod den nye type deltidslandmænd, som vil komme i fremtiden. Man kan sige: En husmandsuddannelse og en ny type husmandskonsulenter, lyder det drømmende fra Egon Sørensen.

Østudvidelsen en milepæl
Ifølge Egon Sørensen er hele den voldsomme udrensning i landbruget i høj grad blevet forstærket af EU's østudvidelse.
- Danish Crown har bildt leverandørerne - altså landmændene - ind, at de også har interesse i, at slagteriforædlingen udflages. At de også vil tjene flere penge, hvis forædling sker så billigt som muligt i Østeuropa. Men de har glemt at fortælle de samme leverandører, at det kun er et spørgsmål om tid inden de slet ikke vil bruge deres svin og kreaturer mere. Så vil de producere varerne direkte på polske eller russiske svin og køer, fastslår den østjyske husmand.
- Hvorfor mon godsejer Jørgen Tørnæs allerede for længst er strøget til Polen for at producere svin? Han ved godt, at det bliver fremtiden. Deres polske selskab, PoldaNord, producerer 440.000 slagtesvin og året, og har også en stor omsætning af landbrugsinventar. I 2003 havde de et overskud på 77 millioner kroner. Nu kan de ikke længere få penge fra Østfonden, fordi Polen er kommet med i EU. Så rykker hele cirkusset videre til Rusland og Ukraine, og rouletten med EU-støttemidler kan køre igen.
Det er vigtigt for Egon at slå fast, at hele denne udvikling heller ikke er til gavn for de polske bønder.
- De østeuropæiske bønder får ti år til at blive trukket gennem den industrialiseringsproces i landbruget, som vi i Danmark har gennemlevet i 30-40 år. Bagefter vil de stå med et landbrug, der er lige så ødelagt som vores, vurderer han.

I opposition til toppen
Foreningen Frie Bønder-Levende Land, er dannet for næsten tre år siden. Den direkte anledning var fusionen mellem husmændenes organisation, 'Dansk Familiebrug' og de større landmænds forening, Danske Landboforeninger i 2002. Egon har gjort hvad han kunne for at forhindre den fusion, som betød, at de største bønder satte sig enevældig på magten.
- Jeg har altid været meget meget aktiv i husmandsforeningen. I mange år var jeg regionsformand. Men da min kone døde som 43-årig af kræft, stod jeg pludselig alene med fire børn, og magtede ikke at kæmpe videre på det samme niveau, fortæller Egon Sørensen.
- Men jeg var da fortsat aktiv i Horsensegnens Familielandbrug. Det var en rigtig god, meget aktiv og kritisk lokalafdeling. Og da vores landsformand Peder Thomsen i foråret 2002 kom tilbage fra Kina, hvor han udenom alt og alle havde lavet en aftale med Peter Gæmelke om at fusionere de to foreninger, var vi en gruppe, der gik i gang med at forsøge at forhindre det. Vi arbejdede hele sommeren med at skabe opbakning til en videreførsel af vores landsforening. Og vi var da tæt på: På den afgørende generalforsamling manglede vi kun fem stemmer i at forhindre fusionen, fortæller Egon.
- Men da først slaget var tabt stod det klart, at vi måtte stifte en ny forening. Og derfor eksisterer 'Frie Bønder-Levende Land' i dag, som den nye husmandsbevægelse.
Foreningen har i dag godt 200 medlemmer. Det er langt fra alle de husmænd, der var i opposition til fusionen, der er fulgt med over i den nye forening. Mange har også simpelthen givet op, fortæller den østjyske formand. De nærmer sig pensionsalderen og orker ikke at blive ved.
Til spørgsmålet om hvorvidt der er nogen mulighed for, at der rejser sig en protest over den udvikling, som landbrugstoppen og forædlingsmonopolerne driver landbruget i, kommer svaret kontant:
- Nej, det er udelukket. Landbrugsrådet og hele det agroindustrielle kompleks sidder så solidt på magten, at det ikke vil have en chance. Der er ikke plads til kritiske røster fra andelshaverne, når Danish Crown holder generalforsamling.

Fremtiden er økologi
Egon Sørensen mener, at fremtiden for det danske landbrug ligger i at specialisere sig i at lave fødevarer af høj kvalitet. Økologisk landbrug, med fokus på en ordentlig dyrevelfærd, vil kunne blive en rentabel forretning, vurderer han.
- Man har slået sig op på at ville konkurrere over hele verden, alene på prisen. Og nu bliver vi bare konkurreret sønder og sammen af andre lande, som kan producere endnu billigere. Hvis det skal handle om at producere bulk-varer, så kan vi ikke være med, siger han.
Egon foreslår, at der simpelthen vedtages en lov om, at al landbrug i Danmark skal drives økologisk. Men han har ingen illusioner om, at det kan lykkes at få danskerne til udelukkende at spise fødevarer af høj kvalitet
- Jeg tror ikke, vi kan ændre på, at folk køber elendig junkmad på hverdagene, fordi de har så travlt. Den gamle husmormentalitet eksisterer ikke i dag. Men vi kan specialisere os i at lave det mad af høj kvalitet, som familien prioriterer i weekenden, slutter Egon Sørensen.
Og så kan vi godt mærke, at den arbejdsomme landmand begynder at sidde lidt uroligt på stolen. Nu har han siddet stille længe. Nu skal der snart ske noget praktisk. Og så går vi ud og ser på hans dejlige jerseystude og vildsvin. Og dyrevelfærden? Den fejler i hvert fald ikke noget her.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland