Staten må gribe ind og investere, når store selskaber kvitter samfundsvigtig produktion, mener Lisbeth Andersen, tillidsrepræsentant på Tulip i Ringsted.
Globalisering og udflytning af arbejdspladser er ingen naturlov. Det er en udvikling, der skabes af mennesker og kan ændres af mennesker, mener Lisbeth Andersen, tillidsrepræsentant på Tulip i Ringsted.
Hendes arbejdsplads lukker den 1. maj. En del af produktionen flyttes til Tulips forædlingsfabrik i Oldenburg i Tyskland. Et tegn på en udvikling, der ifølge Lisbeth Andersen er et direkte tilbageskridt.
- Vi bliver ligesom et uland, der sender sine råvarer ud af landet til forarbejdning andre steder. Skulle det virkelig være et fremskridt?
Stop for udflytnings-støtte
Som et første skridt må der sættes en stopper for direkte statsstøtte til udflytning af arbejdspladser, mener tillidsrepræsentanten.
- Det er i orden, at for eksempel IØ-fonden yder støtte til at skabe arbejdspladser i udlandet. Men at flytte arbejdspladser ud af landet - det er misbrug, mener Lisbeth Andersen, tillidsrepræsentant på Tulip i Ringsted.
Der er brug for statslige tiltag for at stoppe udflytningen af arbejdspladser, mener Lisbeth Andersen. Som minimum bør offentlige virksomheder købe danske varer. Det gælder også fødevarer, foreslår tillidsrepræsentanten.
- Det er med til at bevare og skabe arbejdspladser i Danmark. Prøv at tænke på, hvad det betyder at landets sygehuse køber dansk producerede fødevarer. Og så er det en god ide at genindføre skolemaden. Der bliver snakket så meget om det lave niveau i de danske folkeskoler. Jeg er sikker på, det ville hjælpe, hvis alle elever fik ordentlig mad i skoletiden. Og det må gerne være økologisk. Det ville vores ældre og syge også have godt af.
Staten må sikre arbejdspladser
Enhedslistens Frank Aaen har også været på besøg i Ringsted. Og der arbejdes med planer om at etablere et økologisk slagteri i byen, fortæller Lisbeth Andersen.
- Det bliver ikke på samme sted, for Tulip her i Ringsted har lejet lokalerne af Danish Crown, og de vil nok ikke have en sådan konkurrent. Det vil selvfølgelig kræve nogle penge. Her burde staten gå ind og skyde penge i sådan et projekt. Jeg tænker ikke bare på statsstøtte, men direkte investering. Jeg er sikker på at det vil være en investering der kan betale sig på længere sigt - på alle måder. Det vil være til gavn for hele samfundet, og et modspil til de meget store virksomheder.
- Men det kræver så, at vi får en regering, der tænker mere på helheden, tænker langsigtet, i stedet for den vi har. Den tænker kun på, at 'enhver er sin egen lykkes smed'. Jeg er bange for at der kommer et kæmpe tilbageslag. Der er også brug for bedre uddannelse for at sejle op mod globaliseringen. Men i stedet bliver der skåret ned på uddannelserne, så Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kan fastholde deres skattestop. Er det fordi de bevidst vil have et samfund, hvor der er så mange sociale tabere, så meget billig arbejdskraft og så få rige som muligt?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278