Tirsdag startede en ny prikkerunde i TDC. Koncernen løber fra overenskomstaftalerne om at sikre uddannelse og opgradering af personalet ved massefyringer.
Arbejdsugens start har ikke været lige morsom for alle ansatte i TDC.
Mandag begyndte en runde med såkaldte 'tekniske afskedigelser'. Denne gang går det ud over de ansatte i TDC Service.
- Medlemmerne ringer og fortæller os, at de har fået forskellige tilbud om at sige deres stilling op. Problemet er bare, at medlemmerne ikke opfatter det som et tilbud, men mere som et take it or leave it tilbud, siger Carsten D. Nielsen, formand for Dansk Metals Tele afdeling 12, til Arbejderen.
Han har især hæftet sig ved, at de medlemmer i TDC Service, der nu enkeltvis får et siciliansk tilbud, er fyldt 54 år. Hverken fagforening eller forbund er blevet kontaktet af TDC, der tilsyneladende forsøger at krybe uden om de overenskomstforpligtelser, koncernen har skrevet under på.
- Overenskomsten siger ellers, at TDC, når de påtænker at afskedige folk i større omfang, er forpligtet til at indlede forhandlinger om fratrædelsen, siger Teleformanden for afdeling 12.
Med formuleringen 'større omfang' menes 30 personer eller flere. Og da ledelsen i TDC Service i midten af december sidste år meldte ud, at der skulle være 90 færre inden udgangen af 2005, så skulle der have været indledt forhandlinger med de faglige organisationer.
I stedet foregår fyringerne nu ved, at den enkelte får sit eget specielle tilbud om at kvitte jobbet.
Da TDC Erhverv i januar måned fyrede 80 personer, skete det uden noget som helst tilbud om omskoling eller efteruddannelse. Det har fået Dansk Metal til at rejse sag mod TDC for brud på tryghedsaftalen. Afgørelsen på den sag, ser Carsten D. Nielsen med spænding frem til.
Heller ikke Dansk Metals Tele afdeling 11 er tilfreds med TDC, der har bebudet fyring af 550 mennesker i hele koncernen inden udgangen af 2005.
- Vi ved ikke, hvor fyringerne falder, og TDC lever ikke op til aftalerne om at uddanne og opgradere personalet, siger Karl Høst, formand for afdeling 11 til Arbejderen.
Da TDC ikke ligefrem kan kaldes en nødlidende virksomhed, finder han det endnu mere forkasteligt, at personalet ikke bliver behandlet ordentligt.
- De fyrede 80 i Erhvervs-sektionen i sidste måned. Nu siger TDC, at de skal bruge 100 nye folk med nye kvalifikationer. Men hvorfor har TDC ikke sørget for at opgradere sine folk, så de blev i stand til at klare de nye opgaver, lyder det fra en forarget Karl Høst.
At fyringerne især rammer dem over 50 år kommer ikke som en overraskelse for Karl Høst. Han mener sågar, at TDC har en plan, der hedder 54 +.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278