Oppositionen gik frem blandt de offentligt ansatte vælgere, men stod i stampe blandt de private. Kun små forskydninger mellem de store blokke.
Ved valget sidste tirsdag gik oppositionen frem blandt de offentligt ansatte, men har tabt grebet om den private sektor. Kun 29 procent af de privatansatte stemte på Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale.
Det er en af konklusionerne på en vælgerundersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Ugebrevet A4. Målingen er lavet på valgdagen og omfatter interview med 4.531 danskere på 18 år og derover.
Trods en samlet fremgang for oppositionen på fire mandater, var resultatet reelt en cementering af 2001-valget. Ved valget den 8. februar gik Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale fem procent frem blandt de offentligt ansatte vælgere, men stod i stampe blandt de private.
S taber arbejderne
Uddannelse spiller også en stor rolle for, hvor vi sætter vores kryds. Oppositionen gik stort set kun frem blandt vælgere med studentereksamen, hvor over halvdelen stemte på de fire partier. Derimod var der kun lille fremgang blandt de kortuddannede og direkte tilbagegang blandt folk med erhvervsuddannelse. To ud af tre erhvervsuddannede stemte på de borgerlige, der øgede deres andel med to procent i denne vælgergruppe.
Valgforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, advarer imod, at Socialdemokraternes folkelige forankring svækkes, og at partiet mister evnen til at tale det han kalder 'samfundets sprog'.
- Allerede med lagerforvalter Rindahls opgør med Bomholts kulturpolitik i 1960'erne og senere med Glistrups indtog i Folketinget opstår der meget store brudflader mellem Socialdemokratiet og store dele af arbejderklassen. Partiet bliver mere og mere afhængigt af lavere funktionærer i den offentlige sektor. Derfor står man nu i en situation, hvor mange oplever, at Socialdemokraternes bedste bud til hr. og fru Jensen i Tuborgs tapperihal er flere offentlige ansatte, siger Johannes Andersen til A4.
Skattestop og velfærd
Undersøgelsen viser også, at det ikke lykkedes oppositionen anført af Socialdemokraterne at overbevise vælgerne om, at regeringens skattestop udhuler kvaliteten i den offentlige sektor. Omkring halvdelen mener, at forholdene er de samme eller har ingen mening om det.
Kun 36 procent af vælgerne mener, at forholdene i folkeskolen er blevet dårligere de seneste fire år. 44 procent mener, at forholdene i ældre plejen er forringet.
En anden konklusion fra undersøgelsen er, at det ikke er lykkedes Socialdemokraterne at genvinde de mange vælgere, partiet mistede til Venstre ved valget i 2001. Vælgere, som er flytbare på velfærdsspørgsmål.
Men mens 64 procent af de socialdemokratiske vælgere mener, at ældreplejen er blevet dårligere de sidste fire år, finder man kun denne holdning hos 28 procent af Venstres vælgere.
Inden for samme blok
I det hele taget har der været små forskydninger mellem de store blokke. Dette valg er i høj grad kendetegnet ved, at vælgerne har bevæget sig inden for samme blok.
De radikales fremgang er særligt sket på bekostning af Socialdemokraterne. 39 procent af de radikales vælgere kommer fra S og 20 procent fra SF.
Til gengæld er det tilsyneladende lykkedes Socialdemokraterne at stoppe sivningen til Dansk Folkeparti, der ved dette valg fik to ekstra mandater. De konservative gik også to mandater frem. Analysen viser, at de to partiers ekstra stemmer hovedsageligt kom fra Venstre.
En række undersøgelser det sidste år har vist, at unge i dag er mindre borgerlige end dem over 30 år. Det blev bekræftet af valget, der gav 49 procent af stemmerne blandt de 18-25-årige til S, SF, Radikale og Enhedslisten. Men Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti trak næsten ligeså mange, nemlig 48 procent.
Mandatfordelingen i København-Frederiksberg.
Afvigelse fra 2001 i parantes.
Socialdemokraterne
83.352 stemmer
23,3 (-4,3) procent af stemmerne
4 (-2) mandater
0 tillægsmandater
Det Radikale Venstre
64.867 stemmer
18,2 (7,5) procent af stemmerne
3 (2) mandat
0 tillægsmandater
Konservativt Folkeparti
34.132 stemmer
9,6 (1,0) procent af stemmerne
1 (0) mandater
1 tillægsmandater
SF
36.124 stemmer
10,1 (-1,7) procent af stemmerne
1 (-1) mandater
1 tillægsmandater
Dansk Folkeparti
37.244 stemmer
10,4 (-0,1) procent af stemmerne
1 (0) mandater
1 tillægsmandater
Venstre
58.401 stemmer
16,4 (-3,4) procent af stemmerne
3 (0) mandater
0 tillægsmandater
Enhedslisten
33.112 stemmer
9,3 (2,7) procent af stemmerne
1 (1) mandater
1 tillægsmandater
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278