Ifølge Greenpeace har regeringen ført Danmark fra en førerposition til nummer sjok i EU, når det gælder om at opfylde vores klimamål.
Bonn, Moskva, Madrid, Helsinki, Sydney, Bangalore, Hong Kong og Suva og alverdens andre storbyer markerede onsdag, at Kyoto-aftalen træder i kraft. Kyoto-aftalen forpligter de rigeste industrilande til inden år 2012, at begrænse deres udslip med i alt 5,2 procent i forhold til udslippet i 1990. EU skal samlet begrænse sine udslip med otte procent.
Særligt i Danmark skal regeringen til at trække i arbejdstøjet, konstaterer Greenpeace.
- Regeringen fastholder Danmark i en klimafjendsk energipolitik, hvor svinende og klimaødelæggende kul anvendes til fremstilling af halvdelen af vores el-produktion, siger klima- og energimedarbejder hos Greenpeace, Tarjei Haaland, til Arbejderen.
I 2003 var kulforbruget 1,6 tons per indbygger - og da alle kullene importeres, er Danmarks det land i verden, der importerer mest kul per. indbygger.
Ifølge Greenpeace har regeringen ført Danmark fra en førerposition til nummer sjok i EU, når det gælder om at opfylde vores klimamål.
Oplysningerne om den danske regerings evne til at leve op til Kyoto stammer fra Det Europæiske Miljøagentur. Hvis regeringen fortsat vil nøjes med at bruge de virkemidler som blev vedtaget i april 2004 vil Danmark i 2010 udlede 15-16 millioner mere ton CO2 mere end i 1990.
Greenpeace er ikke i tvivl om, hvorfor Kyoto-målene er helt ud af sigte i Danmark.
- Årsagen er, at regeringen, da den tiltrådte, ophævede tidligere nationale målsætninger for CO2-reduktion, for udbygning med vedvarende energi og for afvikling af kulkraft. I stedet foretog den nye regering kraftige nedskæringer i forskning og udvikling i vedrørende vedvarende energi og energibesparelser. Derudover droppede VK-regeringen i 2002 planerne om bygge planlagte hav-vindmølleparker. Hertil kommer regeringens tildeling af alt for store CO2-kvoter til de kvotebelagte danske virksomheder for perioden 2005-2007, fortæller Terjei Haaland.
Når Kyoto-aftalen udløber i 2012, er der ikke udsigt til nye forpligtelser med dansk deltagelse.
Anført af især finansministeren - og kraftigt påvirket af Dansk Industri - har regeringen nemlig afvist at forpligte Danmark til at nedbringe udslippet af drivhusgasser i perioden efter år 2012.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278