Enlig mor med fire børn kan ikke finde pengene til både idræt og SFO.
Hanne stod foran et umuligt valg, da de tre yngste af hendes fire børn var klar til at tage til fodboldtræning i Vindblæs Boldklub efter sommerferien. Pengepungen var tom og hun måtte droppe enten drengenes fodboldtræning eller fritidsordningen.
- I forbindelse med sommerferien overvejede jeg at stoppe al idræt indtil vi havde penge til at fortsætte. Men drengene er glade for at spille fodbold i klubben, så jeg tænkte også på at melde dem ud af SFO, fortæller hun om sit dilemma i sommeren 2004.
Allerede inden det kom så vidt, havde Hanne som mor så svære økonomiske problemer at hun ikke havde betalt kontingent for drengene på 7, 8 og 10 år. Havde hun gjort det, måtte hun trække pengene på madbudgettet.
Som arbejdsløs lever hun og hendes fire børn af kontanthjælp, boligydelse og børnebidrag på i alt 15.500 kroner om måneden.
Når de faste udgifter trækkes fra, har hun 5000 kroner tilbage. Herfra skal trækkes udgifter til mad, tøj, transport og telefon.
Dermed hører Hannes børn til den gruppe på 90.000 børn, som Socialforskningsinstituttet betegner som fattige i en undersøgelse lavet for Red Barnet.
Nej til håndbold
Det slunkne budget har blandt andet hindret drengen på ti i at gå til håndbold. Det betyder også at drengene kun kan se frem til at deltage i sommerens fodboldskoler, hvis de til den tid meldes ud af SFO.
- Men jeg synes det er vigtigt for drengene at få til fodbold, især fordi de kan være sammen med deres kammerater, siger hun.
Ud over den økonomiske hjælp er Hanne også afhængig af trænerens, klublederes og andre forældres hjælp med at køre børnene til og fra træning og kamp. Hun har ikke selv bil og bor i en lille by med besværlig transport til såvel Vindblæs Boldklub som skole.
Hjælpen kom fra klubbens ungdomsleder Søren Grønhøj. Han kontaktede hende for at få lov til at søge 'Integrationsministeriets pulje til børn af mindre bemidlede forældre'.
Hanne sagde ja tak. I oktober fik klubben bevilget 2950 kroner til et års kontingent og udstyr til hendes sønner fra puljens sekretariat i DGI Hammerum Herred.
Søren Grønhøj var ikke et øjeblik i tvivl om at søge penge fra puljen til Hanne.
- Vi søgte den, fordi det er vigtigt for os, at børnene fortsat kan komme i klubben. Vi vil strække os langt for at det kan lade sig gøre. Vi vidste også, at Hanne har svært ved at klare det daglige liv økonomisk og socialt, selv om hun viser megen omsorg for sine børn, fortæller han.
Søren Grønhøj gør det samtidig klart, at klubben normalt ikke kan eftergive kontingenter. Både af hensyn til de øvrige 75 ungdomsmedlemmer og af hensyn til de kommunale tilskud der ydes per kontingentindbetaler. Når bevillingen på 2950 kroner udløber 1. oktober, overvejer Hanne at melde de to yngste børn ud af SFO for at skaffe penge til deres idrætsliv.
Hanne er et opdigtet navn. Hendes historie er hentet fra DGI's magasin Udspil.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278