Det tidligere så solide arbejderflertal i Esbjerg er langt væk i øjeblikket. Men både SF og Enhedslistens havde et godt valg i byen.
Ved folketingsvalget den 8. februar fik de tre partier Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i alt godt 20.000 stemmer i Esbjerg, ud af de 51.700 afgivne krydser. Dermed er der lang vej tilbage til det arbejderflertal, der tidligere sad så solidt i Esbjerg.
Det dårlige resultat hænger nøje sammen med, at Socialdemokratiet har et rigtigt slemt valg i den gamle arbejderby. Og dette til trods for, at partiets spidskandidat, Kim Mortensen, der er forstander på LO-højskolen i Esbjerg, personligt trak 11.000 stemmer og blev nyvalgt til Folketinget.
Socialdemokratiet går samlet tilbage med 4,4 procent i selve Esbjerg. Til sammenligning er tilbagegangen for hele Jylland kun på 2,9 procent. I modsætning til landstendensen går SF frem i den vestjyske havneby, nemlig med 1,1 procent. Også Enhedslisten går frem.
Stemmer fra SF
Ernst Aaskov, der er formand for LO i Esbjerg, glæder sig over, at SF og Enhedslisten havde et godt valg.
- Det er det samlede resultat, der tæller, og det peger i den rigtige retning, siger Ernst Aaskov til Arbejderen.
Han mener, der er én afgørende forklaring på, at det går så katastrofalt dårligt for Socialdemokratiet:
- Dén forklaring hedder Henrik Dam Kristensen, siger LO-formanden.
- Sidste gang tog Henrik Dam alene i Esbjerg 4000 personlige stemmer. Det kan altså mærkes, at han ikke stiller op denne gang.
Henning Hyllested, der er havnearbejder og Enhedslistens spidskandidat ved valget har en lidt anden udlægning:
- Jeg mener, at Socialdemokratiets store tilbagegang her i byen har de samme årsager, som på landsplan, nemlig en meget uklar og midtersøgende profil, siger Henning Hyllested til Arbejderen.
Han vurderer, at Socialdemokratiet også ved dette valg har afleveret nye vælgere til Dansk Folkeparti.
Henning Hyllested er meget tilfreds med Enhedslistens fremgang, der blev på 0,7 procent i Esbjerg:
- Vi havde medlemsmøde i går, og der er en god mobilisering. Vi er enige om, at nu skal den have en skalle op til kommunalvalget, fortæller Hyllested.
På Fanø gik partiet frem med mere end syv procent. Henning Hyllested mener, at det skyldes EU-spørgsmålet:
- Generelt på landsplan har vi taget stemmer fra SF, på grund af deres skifte i EU-politikken. Det er jeg ikke i tvivl om. Og den tendens er helt speciel stærk på Fanø, fordi det lille ø-samfund har et stort flertal af EU-modstandere, siger Enhedslistens kandidat.
SF«s spidskandidat i Esbjerg-kredsen var således den meget EU-begejstrede Ida Auken, datter af EU-parlamentariker Margrethe Auken.
Hug til Ulla Tørnæs
Henning Hyllested fryder sig over, at Venstres lokale frontfigur, Ulla Tørnæs har fået et ordentligt hug af vælgerne:
- Ulla Tørnæs er gået tilbage med omkring 40 procent i personlige stemmer. Det er meget voldsomt og det betyder, at der lokalt spekuleres i, om hun mon kan bevare ministertaburetten, fortæller den esbjergensiske havnearbejder.
Han konstaterer tørt, at Tørnæs er 'hamrende upopulær ude på uddannelsesinstitutionerne'. Men en anden forklaring på den lokale lussing til Tørnæs kan også være, at det maritime uddannelsescenter i Esbjerg stort set er blevet lukket, mens hun har været minister, vurderer Hyllested.
- Maskinmester- og navigatøruddannelsen og flere andre er blevet flyttet til Svendborg. Det er jo nok A.P. Møller, der har haft en finger med i spillet. Men det har vakt forargelse herovre, at Ulla Tørnæs ikke engang har været i stand til at forsvare byens uddannelsesinstitutioner, fortæller Henning Hyllested.
Nu retter alle politiske kræfter deres øjne mod det kommende kommunalvalg. Enhedslistens kandidat lægger ikke skjul på, at der skal bruges en god portion knofedt, for at det lykkes at få fjernet Venstreborgmesteren Johnny Søttrup. Ved kommunalvalget i november bliver Bramming og Ribe nemlig lagt ind under Esbjerg i en ny storkommune.
- Det er store tunge Venstre-kommuner, der kommer ind. Så der skal lægges mange kræfter i, hvis vi skal få vippet Søttrup. Men vi klør på, slutter Henning Hyllested.
Valgresultat i Esbjerg:
Socialdemokratiet:
16.142 stemmer. Tilbagegang på 4,4 procent.
Radikale:
2770 stemmer, fremgang på tre procent.
Konservative:
3388 stemmer, fremgang på 1,4 procent
SF:
3105 stemmer, fremgang på 1,1 procent
Dansk Folkeparti:
7607 stemmer, fremgang på 1,9 procent
Venstre:
16172 stemmer, tilbagegang på 2,9 procent
Enhedslisten:
1127 stemmer, fremgang på 0,7 procent
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278