14 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Løntrykkeri skal skaffe job

Løntrykkeri skal skaffe job

Lørdag, 19. februar, 2005, 00:00:00

Fogh åbner for nye angreb på dagpenge og stramninger af rådighedsreglerne for de arbejdsløse. En hån mod de mange fyrede, siger 3F-formand.

I fremtiden skal indvandrere kunne ansættes på en indslusningsløn, der er meget lavere end den overenskomstmæssige løn.
Det er et af de forslag, som Fogh-regeringen har med i sit nye arbejdsgrundlag.
Børge Frederiksen, der er formand for Industrigruppen under 3F, afviser pure snakken om en indslusningsløn:
- Hvis en virksomhed skal bruge 10 mennesker og får at vide, at dem med dansk baggrund koster 150 kroner, mens dem med udenlandsk baggrund koster 75 kroner, hvordan vil man så sikre sig, at virksomheden ikke vælger dem med udenlandsk baggrund ud fra en økonomisk synsvinkel? Eller sagt på en anden måde: hvordan vil man sikre sig, at det er humanistiske motiver, der ligger bag valget, spørger Børge Frederiksen.
Jørgen Arbo Bæhr, der sidder i Folketinget for Enhedslisten, frygter, at forslaget vil puste til fremmedhadet:
- Indslusningsløn vil ikke forbedre integrationen. Tværtimod skabes der nye modsætninger mellem danskere og indvandrere, siger han.
Også brugen af løntilskudsordninger skal udvides, for at sætte gang i beskæftigelsen. Forslaget falder ikke i god jord hos 3F. Siden 2001 er der nemlig forsvundet 2040 job indenfor 3F-brancher som rengøring, gartner, og pedel, samtidig med, at der er blev ansat 1312 ekstra aktiverede i jobtræning og andre former for støttet job.
Med det nye regeringsgrundlag er der således lagt op til, at endnu flere tilskudsarbejdspladser skal erstatte job på ordinære vilkår.
Men også de arbejdsløse er i skudlinien i det nye VC-grundlag. Således lægger regeringen op til at stramme rådighedsreglerne, ligesom der varsles indgreb mod 'visse særregler på dagpengeområdet, som hæmmer fleksibilitet og dermed beskæftigelsen.'
Poul Erik Skov Christensen, der er formand for 3F, kalder de nye forslag en hån mod de mange arbejdere, der har mistet deres job på grund af udflytning af arbejdspladser:
- Det er fantastisk, at regeringen mener, at der skal tages initiativer til opstramninger på dagpengeområdet i en tid, hvor lønmodtagere fyres i bundter på det danske arbejdsmarked, siger han til 3F.dk. Han konstaterer, at Fogh Rasmussen få dage før valget kategorisk afviste, at regeringen havde planer om at forringe dagpengeområdet. Men den afvisning holdt altså kun til efter valget.
Endelig skal det ifølge VC-grundlaget være nemmere at importere arbejdskraft fra udlandet på de såkaldte jobkort-ordninger.


Regeringsgrundlaget i punktform

*Økonomi:
- Fortsat skattestop. Nye skattelettelser 'hvis der bliver råd'.
- Endnu strammere styring af kommunernes økonomi.
- Mere effektivitetskontrol i den offentlige sektor.
- Fremme af Offentlige Private Partnerskaber i det offentlige.
- Når Velfærdskommissionen har afgivet sin endelige rapport i efteråret, udarbejder regeringen en helt ny økonomisk plan - 2015-planen - der tager højde for de foreslåede reformer.

*Arbejdsmarkedet:
- Brugen af indslusningsløn og løntilskudsordninger skal udvides, for at få indvandrere i arbejde.
- Der åbnes for dagpengenedskæringer på sigt.
- Udvidelse af jobkort-ordningen, der tillader import af udenlandsk arbejdskraft.

*Erhvervslivet:
- Omfattende skattelettelser til 'vækstorienterede' iværksættere.
- Liberalisering af lukkeloven.
- Liberalisering af anvendelsen af risikovillig kapital.

* Folkeskolen:
- Hård central styring af folkeskolen, og opgør med ideen om en 'enhedsfolkeskolelærer'. Lærere skal specialiseres.
- Der skal indføres nationale standardtest i dansk, matematik, engelsk og naturfag gennem hele skoletiden.
- Flere timer i dansk, matematik og historie.
- Børnehaveklassen gøres obligatorisk.
- Der nedsættes et institut 'Rådet for evaluering og kvalitetsudvikling i folkeskolen', der skal kontrollere det faglige niveau. Og alle kommuner skal hver år skrive en rapport om det faglige niveau på skolerne.

*Unge under uddannelse:
- Omlægninger i SU'en.
- Afskaffelse af 10. klasse som generel mulighed.
- Økonomisk straf til forældre, hvis deres 16-17-årige børn ikke er under uddannelse.
- Ingen ret til kontanthjælp til 18-19-årige.

*Ældrepleje:
- Der etableres en ældrepulje på en halv milliard kroner, som kommunerne kan søge penge fra. Samtidig åbnes for 'den hollandske model', hvor ældre får en egentlig hjemmehjælpscheck, som de kan bruge, som de vil.

*Sundhedsvæsen:
- Området får en halv milliard korner ekstra om året, men det er markant mindre end de hidtidige bevillinger.
- Pengene skal i endnu højere grad gives til de sygehuse, der kan præstere den største effektivitetsstigning. Altså en udbygning af ideen bag den såkaldte løkkepose.
- Valgløftet om, at enhver patient efter en måneds ventetid, kan vælge behandling på privatklinik eller udenlandsk hospital, sættes i værk fra 2007.

*Børnefamilier:
- Nedsættelse af betaling for børnepasning fra 33 procent til 25 procent. For vuggebørn fra 1. januar 2006 og for børnehavnebørn fra 1. januar 2007.
- Højere børnecheck fra 2008.

*Ingen dato for folkeafstemning om EU-forfatningen.


Sagt om VC-grundlaget
- Jeg synes, at der virkeligt er mane positive ord og mange flotte overskrifter, men det er ikke særlig konkret. Og der, hvor det er konkret, er det som regel gammelt nyt.
Pia Gjellerup, Socialdemokraterne.

- Jeg er overrasket over, hvor ukonkret grundlaget er på de meget centrale områder.
- Det bliver en hel anden skole. Det bliver tilbage til den gamle eksamensskole, og det vil formentlig betyde, at en del unge går ud inden afgangsprøven.
Marianne Jelved, Radikale Venstre.

- Der står intet i regeringsgrundlaget om, hvordan planen skal finansieres og hvor der nødvendigvis må skæres ned som følge af skattestoppet.
Ole Sohn, SF,

- Vi har ikke fået indflydelse på den økonomiske politik. Og derfor føler vi os naturligvis heller ikke forpligtet til at bakke op om regeringen.
Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti

- Det står klart, at der ligger en katastrofalt indskrænket opfattelse af forskning bag regeringens forskningspolitik. Alle nye bevillinger til forskning skal målrettes mod forskning, som umiddelbart kan omsættes i økonomisk gevinst og som sker i tæt samarbejde med erhvervslivet.
Per Clausen, Enhedslisten.

- Desværre viser det her regeringsgrundlag, at man tror, man gennem kontrol kan styrke skolen. Men det, der giver kvalitet og engagement, og vilje til at lave en god skole, er ikke trusler og kontrol. Den skole kender vi fra England, men i stedet for at lære af det begår man samme fejl.
Anders Bondo Christensen, Danmarks Lærerforening

- LO er stærkt bekymret over de meldinger, som regeringen udsender om indslusningsløn, dagpengeforringelser og deregulering af arbejdsmiljøet. Forringelser af lønmodtagernes løn - og ansættelsesvilkår skaber ikke tro på, at regeringen for alvor vil fremtidssikre Danmark. Tværtimod bekræfter det indtrykket af regeringen som en kopi af Dr. Jekyll og Mr. Hyde.
Hans Jensen, LO.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland