19 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark overtræder Børnekonvention

Danmark overtræder Børnekonvention

Tirsdag, 22. februar, 2005, 00:00:00

Sanktioner over for børn helt ned til 12 års alderen er der seneste år skærpet, og indespærring og magtanvendelse bliver oftere taget i brug.

Danmark overtræder FN's Børnekonvention. Selvom det er over ti år siden, vi har underskrevet konventionen, er den stadig ikke inkorporeret ved lov i dansk ret.
Og det er en stor mangel, mener ni danske sociale organisationer, som har afleveret en stærkt kritisk rapport til FN's Komité for Barnets Rettigheder.
- Børn ville være meget bedre beskyttet, hvis Børnekonventionen var skrevet ind i dansk ret. Det ville give Børnekonventionen stærkere status, hvis den var skrevet ind i loven, ligesom det er gjort med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger Dorrit Hermann, projektkoordinator ved Red Barnet, til Arbejderen.
Børnerådet, Unicef Danmark, Red Barnet, Institut for menneskerettigheder, DUI Leg og Virke, Red Barnet Ungdom, Dansk Ungdoms Fællesråd, Amnesty International og De Samvirkende Invalideorganisationer har en række kritikpunkter og bud på, hvilke initiativer regeringen bør tage.
Blandt andet skal der være en mere målrettet indsats mod børnemishandling. Handicappede børn skal beskyttes bedre mod magtanvendelse på institutioner. Børn under 12 år skal spørges i forbindelse med forældremyndighed og samvær. Og regeringen skal beskytte børn bedre, der er ofre for handel med børn, både i forbindelse med deres ophold i Danmark og ved hjemsendelse.
Desuden bør børn ikke fængsles sammen med voksne. Sanktioner over for børn helt ned til 12 års alderen er de seneste år skærpet, og de gammeldags metoder med indespærring og magtanvendelse bliver oftere og oftere taget i brug.
- Der er kommet en skærpet lov og orden tone i debatten, og børn ned til 12 år bliver indsat på lukkede institutioner. Det vi mangler, er en langt større statslig interesse for Børnekonventionen for at sikre, at man lever op til den på alle områder, siger Dorrit Hermann.
Så sent som i 2001 opfordrede Børnekomiteen den danske regering til at skrive Børnekonventionen ind i national lov. Det har regeringen afvist med henvisning til, at konventionen udgør en retskilde i dansk ret.
Børnekonventionen har betydning for de omkring en million børn og unge i Danmark. Og der bør være en langt bedre oplysning om konventionens regler både til børene selv og til de voksne i deres hverdag, mener Børnerådet og de otte andre organisationer.
- Børnerådet anbefaler, at alle børn får et eksemplar af Børnekonventionen på første skoledag, og at Folketinget tager skridt til at udbrede kendskabet til Børnekonventionen blandt andet gennem lærer- og pædagoguddannelsen, lyder forslaget fra Børnerådets formand Klaus Wilmann.


Hvert femte år er den danske regering til eksamen hos FN's Komité for Barnets Rettigheder i Geneve. Danmark bliver vurderet i forhold til hvordan børns rettigheder opfyldes i Danmark. Ved hver høring opfordrer FN-komiteen uafhængige civile organisationer til at komme med deres vurdering - en såkaldt skyggerapport - der fremstilles ved siden af regeringens officielle rapport.
Regeringen afleverede den 3. rapport til FN's Børnekomite i august 2003. I juni i år skal Børnekomiteen mødes med de danske organisationer og i september med repræsentanter for regeringen. I december vil Børnekomiteen så komme med sin endelige konklusion på Danmarks 3. rapport.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland