Forhandlerne på begge sider af bordet roser overenskomstaftale for mere end en halv million ansatte i amter og kommuner.
De 560.000 ansatte i amter og kommuner skal nu stemme om en ny overenskomst.
Natten til lørdag den 19. februar blev forhandlerne på lønmodtagerside enige med arbejdsgiverne om en ny tre årig aftale.
- Vi sikrer reallønnen for alle, og der er god basis for reallønsforbedringer i perioden. Vi er kommet et stykke videre med ligestillingen på arbejdsmarkedet. Og hvad angår kommunalreformen, så har vi nu en aftale, der stiller vores medlemmer bedre, sagde en yderst tilfreds formand for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), Dennis Kristensen, da han præsenterede forliget på et pressemøde.
Forliget giver 5,6 procent til generelle lønstigninger til alle. Sammen med øvrige resultater i forhandlingerne når den samlede økonomiske ramme for de nye overenskomster op på omkring 9,7 procent over tre år.
- KTO's succeskriterie var at sikre reallønnen. Det ser ud til at være lykkedes. Alle de offentligt ansatte får noget, siger Ulla Nygaard, næstformand i BUPL Århus Kommune, til Arbejderen.
Når hendes arme alligevel ikke når ind i himlen, så skyldes det den økonomiske ramme, som forhandlingerne har været underlagt.
- Den har været for lille. Og så kan jeg nu heller ikke forstå jublen over den løngaranti, der er indgået i forbindelse med kommunalreformen. For mig at se er den ikke anderledes end den aftale, der ville gælde ved enhver anden form for virksomhedsoverdragelse, hvor folk er garanteret deres sædvanlige løn indtil næste overenskomstforhandling.
Den økonomiske ramme
Den økonomiske aftale, som kommunerne indgik med regeringen sidste år i juni måned, satte et loft på 2,75 procent over lønstigningerne på det offentlige.
Sammenholdt med lønstigninger på 3,8 procent på det private arbejdsmarked ville det betyde et stadigt lønefterslæb til de offentligt ansatte. Kommunernes økonomi-aftale fik dengang Dennis Kristensen til at udtale:
- Der er grænser for, hvor skævt og hvor lidt de kommunalt ansatte kan aflønnes.
Mari-Ann Petersen, fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedsarbejderne under Fag og Arbejde (FOA) i København, har også lagt mærke til, at KTO-forliget ikke sprænger de snævre økonomiske rammer.
- Men jeg må indrømme, at jeg for første gang nogensinde hælder til at anbefale et ja til overenskomsterne. For alle i vores gruppe er det et godt resultat, siger hun.
På plussiden tæller, at alle får et løft på lønnen, ikke mindst de lavestuddannede i branchen. Social- og sundhedshjælperne, starter fremover på løntrin 15, hvor de tidligere startede på trin 12 og assistenterne hæves fra trin 16 til 18, nævner hun som eksempler.
Livtag med Ny Løn
For Mari-Ann Petersen tæller det også, at der er indledt livtag med Ny Løn.
- Vi sagde 'Ud med Ny Løn'. Kunne vi ikke komme af med den, så skulle så få midler som muligt ud til lokal løndannelse. Det har vi fået igennem sammen med en udmøntningspligt, der betyder, at pengene tilfalder de offentlige grupper, som de er tiltænkt.
Arbejdsgiverne bekræfter, at der er indgået en økonomisk 'forsvarlig' aftale.
- Jeg er overbevist om, at alle på arbejdsgiversiden er tilfredse. Det er velkendt, at kommuner og amtskommuner ikke svømmer i penge, og det er jeg glad for, at vi har mødt forståelse for. Jeg er glad for, at resultatet ligger inden for rammen af kommunernes budgetter, siger kommunernes topforhandler Kjeld Hansen.
Nu er det op til medlemmerne i de godt 50 organisationer, der er medlem af KTO, at tage stilling til, om de synes resultatett er godt nok. Afstemningerne går i gang i løbet af marts måned.
KTO-forliget
indebærer blandt andet:
- at samtlige ansatte i de næste tre år får generelle lønstigninger på 5,6 procent.
- at der fra 1. januar 2007 etableres en obligatorisk barselsudligningsordning, der sikrer, at lønudgifter til ansatte under graviditets-, barsels- eller adoptionsorlov udlignes mellem de enkelte arbejdspladser i kommunen og regionen.
- at der gives fuld pensionsdækning under barselsorlov.
- at de ansatte får en løngaranti i forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen - det betyder at ingen går ned i løn som følge af reformen.
- at en reguleringsordning sikrer et parallelt lønforløb mellem det private og det offentlige.
- at tillidsrepræsentanterne bibeholder deres beskyttelse i et år efter fratrædelse som TR, hvis hvervet ophører som følge af strukturreformen.
- at der afsættes 1,5 millioner kroner til øget fokus på at forebygge og reducere arbejdsbetinget stress.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278